sreda, 2. januar 2019

Orehova potica iz pirine moke


Letos (pravzaprav lani) sem se lotila bolj zdrave potice. Iz pirine moke in brez kristalnega sladkorja. Potica je bila odlična, nič manj ni zaostajala za svojimi manj zdravimi kolegicami. Recept sem našla na spletu v sorodnem blogu v Katarininem majhnem svetu.



Testo:
500 g pirine moke
¾ kocke svežega kvasa
1 žlica medu
1,5 dl toplega mleka
3 rumenjaki
3 žlice medu
malo soli
3 žlice stopljenega masla
1 bio limona (naribana lupinica)
Orehov nadev:
500 g orehov
80 g masla
1,5 dl mleka
4 velike žlice medu
malo vaniljevega stroka ali vaniljevega sladkorja
3 beljaki
1 celo jajce
rozine
rum

Potico delamo v ogretem prostoru, tudi sestavine naj bodo sobne temperature.
Moko damo v posodo. V posodici zmešamo kvas in med v toplem mleku, na vrh damo malo moke in pustimo par minut, da vzhaja. Medtem ločimo rumenjake in beljake. V rumenjake damo limonino lupinico, med sol in maslo in vse skupaj s kvasom vmešamo k moki. Gnetemo, da je testo mehko in voljno. Po potrebi dodamo še mleka oz. moke. Ko je testo v redu, ga malo pomokamo in damo vzhajat za 1 uro na toplo.
Zmlete orehe denemo v mleko, ki smo ga zavreli skupaj z maslom in vse skupaj še malo pokuhamo ob stalnem mešanju na majhnem ognju. Malce ohladimo, dodamo med, vanilj in rumenjak. Beljake stepemo v sneg in ga postopoma vmešamo v maso. Po okusu lahko maso še dodatno medimo.
Vzhajano testo položimo na pomokano desko in ga razvaljamo čim bolj enakomerno. Testo namažemo z nadevom od roba do roba, potresem v rozine, ki so bile namočene v rumu in ga zavijemo. Potico položimo v namaščen in pomokan pekač za šarkelj in jo prebadamo prav do dna. Namažemo jo s stepenim jajcem ali stopljenim maslom.
Pečemo jo 1 uro na 160 stopinjah. Če med peko potica po vrhu preveč rjavi, jo prekrijemo z alminjasto folijo. Ko je potica spečena jo zvrnemo iz modela in ohladimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar