sreda, 2. januar 2019

Črni riž z bučkami in gamberi


Ta odlična (in zdrava) rižota je pripravljena iz črnega riža (riso nero), ki ga v naših trgovinah najdemo pod italijanskimi blagovnimi znamkami med eko produkti. Ima manj sladkorja, veliko vlaknin in antioksidantov in je zato živilo, ki ščiti pred marsikatero boleznijo. Pravijo, da so najboljši tisti s črnim ali temno vijoličastim pigmentom. Vonj kuhanega črnega riža spominja na sandalovino in pečen kruh. Te vrste riž izvira iz Kitajske, kjer je bil po legendi gojen izključno za cesarja in dvorjane, ki so ga cenili zaradi hranilnih lastnosti in mu pripisovali moč afrodiziaka, zaradi česar je dobil naziv »prepovedani riž«.
Podobno rižoto sem enkrat že pripravljala, takrat z vrtnimi šparglji.



80 g črnega riža na osebo
oljčno olje
gamberi
bučke
česen
malo suhega belega vina
peteršilj
sol, poper
kosem masla
parmezan

Črn riž denemo v vrelo vodo, v razmerju 1(riž) : malo manj od 2(voda). Kuha se kakšno uro v pokriti posodi na majhnem ognju. Vmes vsake toliko malo pomešamo, da se ne prime. Malo tudi kontrolirajmo količino vode. Če imamo občutek, da je je premalo, jo po malo dolijmo. Če je je preveč, jo na koncu pustimo povreti v odprti posodi.

Del bučk naribamo, del jih narežemo na četrtine kolutkov. Na oljčnem olju na hitro popražimo gambere, jih poberemo iz posode in shranimo. Na istem olju prepražimo bučke skupaj z rezinami česna, zalijemo z malo belega vina, dodamo začimbe in kuhljamo deset minut. Nato dodamo še skuhan črni riž, nasekljan peteršilj in gambere. Premešamo in kuhamo še deset minut, da se okusi med seboj povežejo. Odstavimo z ognja in vmešamo še kosem masla nariban parmezan. Nadevamo na krožnike, parmezan si lahko še dodatno naribamo vsak po svojem okusu. Zraven pa obvezno kozarček hladnega suhega belega vina.

1 komentar: