sobota, 2. marec 2013

Ohrovtove sarmice

Danes sem se te jedi lotila nekoliko nestrokovno, ne da bi prej pogledala nekaj priljubljenih kuharskih virov ali pa vsaj pobrskala po svojem spominu. Listov nisem blanširala in izrezala trdega dela (se eden izmed njih lepo vidi na sliki). Bilo je kljub vsemu v redu, a raje vam bom napisala, kako je treba. Enkrat prej sem namreč te sarmice že pripravljala tako kot je treba in bile so odlične. Tako odlične, da se jih je John spomnil včeraj, ko sva od sosede dobila nekaj ohrovtovih glav. Zdaj, ko se pripravlja na pomlad, jih namreč porežejo, da bi lahko preorali njivo za novo sezono. Česar ne pojedo, dajo kokošim (ali pa sosedom).


za 4 osebe
sarme
listi ohrovta
olivno olje
1 čebula
20 dkg mlete govedine
2 žlici na kockice narezane slanine
pest riža
sol
poper
majaron
peteršilj
omaka
400 g konzerva drobno nasekljanih paradižnikov
200 g pasiranih paradižnikov
2 žlički sladkorja
sol

Liste ohrovta 2 minuti blanširamo v vreli vodi. Izrežemo trde dele. Čebulo nasekljamo na kockice in jo denemo na hladno olivno olje. Prepražimo. Dodamo še na drobne kockice narezano slanino. Lahko tudi pršut, panceto ali pa kakšno drugo mesnino. Nato dodamo še mleto meso in pražimo dokler ne porjavi. Začinimo, dodamo pest riža (po potrebi še malenkost vode) in pražimo dokler tekočina ne povre. Meso nadevamo na liste in jih zavijemo v sarmice.
Na ognjevarno posodo brizgnemo malo olivnega olja, po dnu položimo plast blanširanih listov, ki jih zaradi velikosti nismo mogli uporabiti za sarmice. Lahko dodamo tudi na majhne koščke narezana izločene trde dele listov. Nanje položimo sarmice, drugo poleg druge. Če nam kakšna malo razpade, se ne obremenjujemo preveč. Vse skupaj zalijemo z omako, zmešano iz obeh vrst paradižnikov, sladkorja in soli. Pečemo na 180 stopinj približno pol ure.
Zraven paše pire krompir.

Ni komentarjev:

Objavite komentar