petek, 15. marec 2013

Panakota s pečeno banano

Osvežujoča sladica, ki ne vzame veliko časa. Doma moramo imeti kakšno banano, lahko tudi že bolj zrelo, in vrečko panakote, ki se pripravlja kot puding. Pravzaprav je zelo priročno, če imamo kakšno takšno vrečko vedno pri roki. Če se nam najavijo nenapovedani gostje in nimamo časa za obisk trgovine, je to prava rešitev. Seveda pa to sladico lahko pripravljamo iz prave sladke smetane, bo še bolj pristna. Po mojem občutku pa je ta iz vrečke nekoliko lažja za želodec.


vrečka panakote
burbonski vanilijev sladkor
400 ml mleka
banana
kristalni sladkor (lahko rjavi)
kokosova mast
maslo

Model, v katerem bomo pripravili sladico, namažemo z maslom. Gornja sladica je pripravljena v plastični banici, ki nam je ostala od sladoleda.
Na teflonski ponvi raztopimo nekaj kokosove maščobe (lahko uporabimo tudi maslo, a kokosova maščoba je lažja in bolj nevtralnega okusa). Nanjo denemo po dolgem na pol prerezane banane in jih po strani, ki je obrnjena navzgor, posipamo s kristalnim sladkorjem (pazljivo, predvsem po banani, čim manj po ponvi). Ko je banana na spodnji strani pečena, jo obrnemo. Sladkor se bo ob pečenju karameliziral in dal banani še boljši okus. Pečene banane naložimo na dno modela.
Panakoto skuhamo po navodilu iz vrečke in vanjo vmešamo še vrečko burbonskega vanilijevega sladkorja. Kuhano panakoto nadevamo v model na banane.
Sladico ohladimo. Ohlajeno previdno zvrnemo na servirni krožnik. Morda gre lepše iz modela, če pred tem z nožem ločimo rob panakote od posode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar