nedelja, 3. marec 2013

Fritaja s šparglji

Fritaja je istrsko ime za to primorsko jed. Tako v slovenski, kot hrvaški Istri. Sicer jo na Primorskem poimenujejo frtalja. Oboje je torej po slovensko prav. Šparglje (lat. Asparagus officinalis, hrv. šparoga, fran. l'asperge, šp. el espárrago, nem. Spargel, ang. asparagus, it. asparago) sem sicer dobila še lanske, zmrznjene od sosede, ki jih je nabrala v domačih (svojih) gozdovih. To poudarjam zaradi dejstva, ker je bilo včeraj spet opomnjeno v Glasu Istre, da je hrvaška vlada predpisala poseben režim za nabiranje špargljev v državnih gozdovih. Pred nabiranjem špargljev se moraš oglasiti v izpostavi gozdarske uprave in se prijaviti, da boš šparglje nabiral. Po opravljenem nabiranju se moraš spet zglasiti tam, da plačaš 0,50 kune po nabranem šparglju. Če te dobijo neprijavljenega, je kazen od 1000 do 8000 kun. Enak režim velja za privatno in komercialno nabiranje. Lansko leto se, po evidenci gozdarske uprave, nihče ni prijavil za nabiranje:) Administracija torej ne pozna meja. Poleg tega bi kazalo preveriti tudi uradni čas gozdarske uprave. Vprašanje, če je ob sobotah in nedeljah odprta. In vprašanje, če jih že uloviš zjutraj, in če so tam še zvečer, ko se utrujen vračaš iz celodnevnega iskanja s kakšnimi tremi šparglji v rokah. Najbrž je podobno kot s turističnimi pisarnami, kjer naj bi se prijavljal in odjavljal, četudi imaš plačan pavšal za celo leto. Tam tudi ob uradnih urah težko zaslediš turističnega uradnika v odklenjeni pisarni. Precej dolg uvod za jed, ki jo pripraviš v desetih minutah.



šparglji (najboljši so divji)
2 jajčki na osebo
olivno olje
sol
poper
belo vino ali voda

Divje šparglje narežemo na centimetrske koščke, le mehke vršičke pustimo nekoliko daljše. Na hladno olivno olje denemo najprej narezana steblca in zalijemo z malo belega vina ali vode. Popopramo. Kuhljamo kakšnih deset minut, toliko da voda povre. Potem dodamo še vršičke in premešamo. Vmešamo še s soljo  razžvrkljana jajčka. Premešamo in pazimo, da se jajčka ne zapečejo povsem. Zraven bel primorski kruh. In čaša belega primorskega.
Vrtne šparglje lahko pripravimo na podoben način, le narežemo jih njihovi velikosti primerno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar