njoki
2 zmečkana kuhana krompirja
jajce
moka
malo soli
gobova omaka
olivno olje
1 čebula
3 stroki česna
gobe
peteršilj
majaron, timijan, rožmarin, lovorov list
sveže zmlet poper
sol
sladka smetana
Testo za njoke zamesimo iz navedenih sestavin. Mora biti ravno prav mehko in ne več lepljivo (moko dodajamo po občutku). Testo oblikujemo v za prst debele "klobasice" in jih narežemo na njoke. S kuho njokov začnemo šele, ko je gobova omaka končana. Kuhamo jih v vreli osoljeni vodi nekaj minut, toliko, da priplavajo na površje.
Za omako na hladno olivno olje denemo na kockice narezano čebulo in jo pražimo, da postane mehkejša, a pazimo, da ne porjavi. Dodamo na debelejše lističe narezan česen in gobice. Začinimo z majaronom, kančkom timijana, rožmarinom, lovorovim listom, poprom, soljo in svežim peteršiljem. Pražimo in dušimo, dokler gobe niso kuhane. Odstavimo in dodamo tekočo sladko smetano. Dodamo še nekaj prihranjenega na malo sesekljanega svežega peteršilja in odcejene njoke. Po vrhu na sveže zmeljemo še malo popra in ponudimo. S kozarčkom belega.
Zakaj ni navedenih količin ( moka, gobe, smetana,..)
OdgovoriIzbrišiMoko dodajam po občutku, toliko da se tesno ne lepi več na prste a, da je še vedno mehko. Na osebo pride 100 g njokov.
IzbrišiGobe prav tako dajem po občutku, odvisno od vrste gob. Tudi smetana je stvar okusa, nekateri je ne dodajajo, jaz je dodam malo, drugi imajo spet radi močno smetanasto omako.