torek, 19. marec 2013

Koruzni kruh

Napisala vam bom recepta za dve vrsti koruznega kruha. Prvega iz polente, drugega koruzne moke. Oba sta odlična, čeprav se večkrat lotim prvega. Iz preprostega razloga. Ker imam instant polento vedno pri roki, koruzne moke pač ne. Recept pišem v tale blog tudi zaradi mojih teniških prijateljic, ki so me že večkrat prosile zanj. Kruh so nekoč po napornem igranju tenisa okusile pri meni doma. In pravijo, da ga še niso pozabile.


Koruzni kruh s polento
10-15 dkg instant polente
90 dkg bele moke (ostra)
2 žlički soli
1 žlica sladkorja
4 žlice olivnega olja
1 vrečka kvasa
2 dcl tople vode (lahko tudi 3, če smo polento pripravili z manj vode)
Polento skuhamo v slani vodi po navodilu iz vrečke (razmerje polenta:voda je 1:3). Ohlajeno zmesimo z ostalimi sestavinami v voljno testo. Bolj mesimo, več zraka bo testo dobilo, bolj zračen bo kruh. Pokrit s krpo v (keramični) skledi naj vzhaja uro do dve. Testo premesimo in ga v hlebcih ali štrucah želenih oblik denemo na pekač. Najbolje je, da je obložen s peki papirjem. Štruce naj pokrite s krpo vzhajajo še kakšno uro. S pršilko jih poškropimo z vodo in po njih potresemo še malo polente. Vložimo jih v  že ogreto pečico na 230 stopinj. Na tej temperaturi jih pečemo kakšnih 10 minut. Med peko na tej temperaturi kruh še kdaj poškropimo. Potem jo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 10 - 20 minut, odvisno od oblike in debeline štruc ali hlebcev. Če med peko opazimo, da skorja postaja preveč rjava (črna), kruh prekrijemo z aluminjasto folijo. Po peki ga na rešetki ohladimo.

Koruzni kruh
30 dkg koruzne moke
7 dcl vrele vode z 1 žličko soli
80 dkg ostre moke
1 vrečka kvasa
2 žlički soli
sok 1 limone
Postopek priprave kruha je podoben zgoraj opisanemu, le da na začetku koruzno moko poparimo s slanim kropom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar