nedelja, 24. marec 2013

Gobova mineštra

To ni mineštra za vsak dan, ker so gobe nekoliko težja hrana. Pa tudi nekoliko posebna je in bi se je lahko naveličali. Uporabimo lahko sveže, zamrznjene ali pa posušene (in prej namočene) gobe. Tudi zelenjavo lahko izberemo po lastnem okusu. Ivačič v zimsko gobovo mineštro, poleg spodnjih sestavin, dodaja še malček zelene in kolerabe.


olivno olje
1 čebula
3 kolesca čilija
3 stroki česna
10 dkg užitnih gob
2 korenčka
4 krompirji
1 češnjev paradižnik
nekaj vejic peteršilja
lovor, majaron, sveže zmlet poper, sol

Na hladno olivno olje denemo nasekljano čebulo in na kolesca narezan čili. Pražimo, a pazimo, da čebula ne porjavi. Dodamo na rezine narezan česen, pražimo le toliko, da zadiši. In gobice. Pražimo, nato še korenček in začimbe. Premešamo. Zalijemo z vodo in solimo. Namesto osoljene vode lahko uporabimo jušno osnovo. Če nismo preveč ortodoksni, pa lahko v vodo spustimo jušno kocko. Dodamo na kockice narezane tri krompirje, četrtega pa naribamo za zgostitev. Dodamo tudi nasekljan peteršilj (skupaj s stebelci), nekaj nasekljanih lističev pa prihranimo za serviranje. Ko zavre, kuhamo še kakšne pol ure.

Ni komentarjev:

Objavite komentar