četrtek, 14. marec 2013

Vražje testenine

Včasih si zaželimo nekaj močno vražjega. V tem primeru se lahko odpravimo v kakšno azijsko restavracijo, lahko pa si obrok pripravimo sami. V Sloveniji takšne restavracije, kjer običajni jedci, ki sicer prisegajo na začinjeno, ne bi mogli v usta nesti več kot poskusnega grižljaja, še nisem srečala. Sem pa to izkušnjo doživela v indonezijski restavraciji v Enshedeju na vzhodnem Nizozemskem. Od kakšnih desetih jedi, ki so bile na mizi, sem lahko jedla dve, ostale pa sem komaj lahko poskusila in doživela tisti občutek ko ti nepojasnjen pritisk obremeni vrhnji del glave. Za nekaj časa tudi prenehaš z dihanjem. No, tele vražje testenine ne bodo tako nevzdržno pekoče, posebej zato ne, ker si bomo sami dozirali začimbe, ki dodajajo  ostrino. Pa tudi kaj vzhodnjaško pekočega ne bomo uporabili.
Rezanci v tem receptu so narejeni doma, seveda pa jih lahko nadomestimo s kupljenimi v trgovini. Na ta način si lahko sorazmerno hitro pripravimo obrok, saj tale omaka ne vzame preveč časa.



domači široki rezanci
400 g ostre moke
3 jajca
voda po potrebi
omaka
olivno olje
rdeč čili
nekaj strokov česna
peteršilj
rdeči poper
sveže mleti poper
ščepec soli
malo belega vina

Iz moke in jajc zamesimo homogeno testo. Vodo dodajamo po žlicah šele takrat, ko po pridnem mesenju še nismo uspeli dobiti voljne kepe testa svilnatega občutka. Testo počiva pol ure. Razrežemo ga na manjše kose in ga v strojčku najprej razvaljamo na debelejše krpe, potem le te denemo še preko stopnje, ko sta valjčka najbolj skupaj. Nazadnje testo spustimo preko nastavka za široke rezance. In jih obešamo na palico, da se ne sprimejo med seboj. Vse skupaj seveda lahko naredimo tudi ročno tako, da testo čim tanjše razvaljamo in razrežemo na rezance. Pripravljene denemo v krop in jih kuhamo nekaj minut. 
Za omako pripravimo šalšo enčilado, ki smo jo pripravili že k tuninemu steaku. Odlično pa se obnese tudi, ko objame domače široke rezance. Na oljčnem olju na hitro prepražimo na koščke narezan česen in na kolutke narezan čili (skupaj s semeni). Dodamo še nasekljan peteršilj in rdeči poper. Premešamo. Dodamo ščepec soli in nekaj sveže mletega popra. Zalijemo z malo belega vina in pustimo, da tekočina povre. Gornja slika je iz te faze. Omako sesekljamo v sekljalniku. Omaki seveda lahko dodamo še kaj bolj pekočega, odvisno od našega okusa.
Kuhane rezance pokapljamo z deviškim olivnim oljem in nanje denemo sesekljano šalšo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar