četrtek, 28. marec 2013

Kraška pašta

Nekaj podobnega sem prvič okusila na neki poslovilki v Asu, kjer so postregli kraške svedrčke (fussili). Pripravljala sem jo že večkrat, saj za takšno pašto ne rabimo, ne veliko časa, ne kakšnih zahtevnejših sestavin. Moramo imeti nekaj pršuta, paradižnik in kislo smetano, pa imamo gospodinje itak vedno pri roki. Za pašto je najboljša tista, ki je narejena ročno. Fuži ali pa pljukanci, za tole na sliki pa sem uporabila bariline ligure, ki imajo podoben učinek.



Za 4 osebe
olivno olje
5 okusnih paradižnikov (ali ena 400 g konzerva)
50 g pršuta (pet dek:-)
1 dl kisle smetane
ščep sladkorja
sveže mleti poper
lovor
sol po potrebi (odvisno od slanosti pršuta)
400 g ročno narejenih testenin (če smo bolj lačni 500)

V ponvi na olivnem olju najprej na hitro prepražimo na koščke narezan pršut. Poberemo ga iz ponve in odložimo na stran. Na isto maščobo nato denemo na koščke narezan paradižnik, dodamo ščep sladkorja in malo soli (ne preveč, ker v pašto pride še pršut, raje dosolimo na koncu) in sveže mlet poper. Glede na naš okus, lahko dodamo še kakšno zelišče. Na primer baziliko ali pa rožmarin, ni pa nujno. V paradižnikovo omako na koncu vmešamo še pršut, kislo smetano in kuhane testenine. Ker je pašta »kraška«, si bomo seveda poleg privoščili kozarček terana. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar