petek, 26. april 2013

Jagodna torta

Torto je pripravila moja mlajša hčera. Tokrat sadne in ne močno čokoladne ali pa čokoladno čokoladne. Kot običajno je vsa zatopljena v kuhinji pripravljala kulinarično dogodivščino z nepredvidljivim koncem. Z želatino je namreč treba imeti potrpljenje in izkušnje, da se bo krema na koncu zagotovo strdila. Uspelo ji je, torta je bila odlična! Ob torti se je zbrala skoraj cela družina. Zraven smo nazdravili s štajerskim renskim rizlingom izpred šestih let.


Biskvitna osnova
2 jajci
60 g sladkorja v prahu
1 vrečka vaniljinega sladkorja
pol ščepca soli
60 g moke
pol žličke pecilnega
1 vrstica temne čokolade
Jajci, sladkor in solzmešamo v svetlo, skoraj belo kremo. Moko presejemo na kremo skupaj s pecilnim praškom in previdno vmešamo. Dodamo še stopljeno čokolado. Testo vlijemo v model za torto. Spodnji del oblečemo v peki papir, obod premažemo z maslom ali margarino in posujemo z moko. Pečemo 10 – 15 minut na 180 stopinjah.

Nadev
600 g svežih jagod
125 g sladkorja
350 g jogurta
4 žlice limoninega soka
9 listov bele želatine
400 g sladke smetane
Polovico jagod zmeljemo, jih zmešamo s sladkorjem, jogurtom in limoninim sokom. Želatino namočimo v mrzlo vodo in še mokro razpustimo na zmernem ognju. Nato jo vmešamo v jagodno kremo in jo damo na hladno. Sladko smetano čvrsto stepemo. Brž ko se začne jagodna krema strjevati, zamešamo vanjo stepeno smetano, jo zlijemo na biskvitno dno in gladko poravnamo. Čez nekaj minut porazdelimo po jagodni kremi polovice preostalih svežih jagod. Torto pokrijemo in jo damo vsaj za dve uri v hladilnik. Preden jo ponudimo odstranimo tortni obroč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar