ponedeljek, 15. april 2013

Krompir z ocvirki

Že januarja, ko so pri sosedih imeli koline, je soseda prijazno prinesla istrsko klobasico in nekaj ocvirkov. Klobasico smo popekli in pripravili kmečko pojedino, z ocvirki pa smo zabelili krompir. Ob sosedovih kolinah naj povem še to, da letos prvič, najbrž zaradi bližajočega se vstopa v Evropsko unijo in novih veterinarskih standardov, sosedi prvič niso pujska gojili in klali sami. To so počeli na predpisan način tako, da so sestavine za koline prinesli domov.
Morda še pomisel o svinjini in drugi hrani, bogati s holesterolom, ki dandanes ni preveč priporočana. Moja stara mama, ki je doživela sto šest let in pol, je vse življenje uživala hrano, pripravljeno na svinjski masti. Najraje je imela svinjino in perutnino. Pojedla je tudi veliko na svinjski masti restanega krompirja. Ko je prišla v dom, kjer so ji ponujali zdravo hrano, je nemalokrat potarnala, da ji manjka kaj bolj krepkega. Pohane kure ali kakšnega pečenega svinjskega rebrca. Seveda smo ji vsake toliko prinesli kakšen tovrsten artikel. Običajno je bilo, da so jo ob obletnicah, posebej tistih preko sto, spraševali o receptu za dolgo življenje. Med njenimi nasveti nikoli ni bilo prehranskih napotil, vedno pa je omenila, da je veliko v zadovoljstvu z življenjem. Najbrž tudi v tem, da dobro ješ.


krompir
sol
ocvirki

Olupljen in narezan krompir skuhamo v slani vodi. Zabelimo ga z domačimi ocvirki. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar