ponedeljek, 29. april 2013

Pedoči na buzari

Ne pedoč, ne buzara nista slovenski poimenovanji. Pedoč je po slovensko mediteranska klapavica (lat. Mytilus gallorovincialis; hrv. dagnja, pedoć; fr. moule; nem. die Miessmuchel; šp. mejillon, it. muscolo; an. mediteranean mussel). Pri korenu buzara, pa se v SSKJ med drugim najdeta dve besedi (buzaráca medm. (ā) star. izraža podkrepitev trditve: buzaraca, ta pa zna! ; buzaráda medm. (ȃ) zastar. izraža podkrepitev trditve: buzarada, kako bi vsi zijali! ). O buzari, kot omaki, ki obdaja morsko hrano, pa nič.
V istrski kuhinji bi rekli temu pedoči v loncu. Tam sem tudi našla recept za današnjo pojedino.
Školjke v lupinah živijo še nekaj dni. Klapavice so čistilci morja in se lahko v njih naselijo kakšne bolezni, zato je pomembno, da jih vedno prekuhamo. Školjke pripravljamo v mesecih, ki imajo v imenu črko r. Danes je na srečo še april.


Predjed za 2 osebi
pol kile pedočev
oljčno olje
1 dl belega vina
drobno sesekljan česen
sesekljan peteršilj
doma naribane bele drobtine

Školjke najprej očistimo in izločimo tiste, ki so odprte. Denemo jih v lonec in pokrite kuhamo okoli četrt ure. Občasno jih premešamo, vode pa ne dolivamo, ker je v školjkah in jo med kuhanjem spustijo. Prilijemo belo vino in oljčno olje, dodamo sesekljan česen, peteršilj in malo drobtin za zgostitev. Kuhamo še nekaj minut. Postrežemo z belim primorskim kruhom. In belim vinom. Pri nas smo imeli danes koprsko malvazijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar