petek, 12. april 2013

Pinca

Receptov za razne pince, pletenice in panetone je prav veliko. Tako, da se je po brskanju po kuharski literaturi, težko odločiti za najboljši recept. Enega sem izbrala. Se je obnesel, zato vam ga prenašam. V tem receptu je več rumenjakov kot jajc, pravijo pa, da bi jih lahko bilo še več. Po receptu iz Pucerjeve istrske kuhinje, pa se v testo zamesi več beljakov kot jajc. Enkrat poskusim še to in vam zaupam, katera je boljša. Količine  so za veliko pinco, če želimo pripraviti kaj manjšega, dajmo količine na pol.
Beseda pinca izvira iz latinske besede pinsere, ki pomeni gnesti, mesiti.


1 kg bele moke tip 400 ali 500
1 vrečka kvasa
3 dl toplega mleka
150 g margarine
2 jajci in 3 rumenjaki
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana lupina 1 bio limone
rum
rozine
rumenjak za premaz

V del toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vrečko kvasa ter vse skupaj posujemo z malo moke. Pustimo približno deset minut, da vzhaja. Moko presejemo v veliko skledo, dodamo sol in premešamo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico in spet premešamo. Nato dodamo razžvrkljana jajca in rumenjake. Premešamo. Naslednja je na vrsti zmes s kvasom. Nato dodamo še en kozarček ruma. Na koncu postopoma dodajamo mleko. Količina je namreč odvisna  od vrste moke in tekočin, ki smo jih že vmesili. Mesimo. Gnetemo. Mesimo (pinsere). Skledo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati kakšno uro do dve. Testo še enkrat premesimo in po želji dodamo rozine. Namestimo jo v pekač, obložen s peki papirjem in pustimo vzhajati še kakšno uro. Pinco premažemo z rumenjakom, zarežemo z nožem na tretjine in denemo v ogreto pečico na 180 stopinj. Po desetih minutah pogledamo, če že začenja rjaveti. Preden postane temno rjava, jo prekrijemo z aluminijasto folijo. Pri tej količini testa jo pečemo 45 – 50 minut. Če je testa manj, ali pa smo oblikovali kakšne tanjše in manjše pekovske izdelke, temu prilagodimo tudi čas pečenja.

Nazadnje sem pinco spekla s temi sestavinami. Bila je super! Edinole John bi dodal še več rozin, čeprav jih je bilo že tako ali tako veliko.
600 g moke (pol gladke, pol ostre)
do 3 dl toplega mleka (dodajamo postopoma, morda ne porabimo vsega)
1 pokrovček ruma
70 g sladkorja
2 jajci in 1 rumenjak
80 g stopljenega masla
vaniljev sladkor
naribana lupinica bio limone
rozine
1 rumenjak za premaz

Ni komentarjev:

Objavite komentar