Paradižnikove solate se v zadnjih časih evropske
zelenjave, ki ni videla sonca, ne lotim z vsako vrsto plodov. Edinole, če so
pravi, zrasli na soncu. V velikih marketih jih praktično ni več dobiti, na
ljubljanski tržnici pa je prodajalca bolje vprašati, od kod so. Tudi prodajalci
iz Primorske jih namreč znajo pripeljati iz tržnice v Padovi. Najbolj gotovo
je, če jih dobite pri kakšnem kmetu. Tiste prave dobite tudi še na hrvaških tržnicah
na stojnicah domačinov. Iz datuma na sliki je moč razbrati, da je solata nastala v času zorenja domačih na prostem rastočih paradižnikov.
Paradižnikove solate običajno ne kisamo, ker so plodovi
kisli že sami po sebi. Izjema je lahko balzamični kis, za tiste, ki jim je ta
okus ljub.
domači paradižniki
olivno olje
sol
Paradižnike narežemo na kose želene oblike.
Posolimo jih in pokapljamo z olivnim oljem. To je vse.
Ni komentarjev:
Objavite komentar