sobota, 27. april 2013

Štrudelj po primorsko

To ime sem mu dala sama. Podobnega sem namreč jedla v domačiji Šajna na Krasu, narejenega izpod rok kuharjev gospodinje Vere. Pripravljen iz listnatega testa. Za nekatere pravoverne štrudloljubce je to prav heretična izvedba. Tako tudi Novakovi. Jaz sem sicer tudi velika ljubiteljica običajnih avstrijsko slovenskih zavitkov z doma narejenim vlečenim testom, a priznavam tudi druge različice. Pravzaprav je v vsakem kraju najboljša lokalna varianta. Tako kot žganje. Na Primorskem torej uživam v štrudlju z milefolijami (tudi v slovenski Istri in na Tirolskem), v Prekmurju v kvašenem retašu, podobnem kot v hrvaški Istri. Zanimivo je tudi, da v Otlici imenujejo potico kot štrudelj. Kar pa ni nič nenavadnega, če se vrnemo na izvor poimenovanja te sladice. Potica je tudi vrtinec (der Strudel).
Po odličnem kosilu na domačiji Šajna, je na mizo priromal še topel štrudelj, posut s sladkornim prahom. Testo je bilo tako tanko razvaljano, da sem morala gospo Vero vprašati kako ga pripravljajo. »Iz listnatega testa«, je dejala, »eno plast spodaj, eno zgoraj«, vmes pa sezonsko sadje. Takrat so bile breskve in jabolka, pa seveda malo aromatičnih dodatkov. Tega štrudlja torej ne zvijamo, ampak sadje naložimo vmes. Tale danes bo jabolčni z rozinami.


1 zavitek listnatega testa
jabolka
rozine
rum
sladkor
vanilijev sladkor
piškotne drobtine
cimet
limonina lupinica
sladka smetana

Pekač obložimo s peki papirjem. Listnato testo razvaljamo na tenko. Položimo ga na pekač tako, da ga polovica prekrije, druga polovica pa še čaka na svojo nalogo. Na testo naložimo jabolka, del jih narežemo na lističe, del naribamo. Dodamo rozine namočene v rumu. Vse skupaj še posujemo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, cimetom in zmletimi piškotnimi drobtinami. Čakajočo polovico testa položimo preko nadeva in ga ob robovih stisnemo na spodnjo. Premažemo s sladko smetano in pečemo na 220 stopinjah 20 do 30 minut. Vmes seveda pogledujemo v pečico. Če začne preveč rjaveti, ga prekrijemo z aluminijasto folijo. pečenega posujemo s sladkornim posipom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar