Sirov kolač. S pomočjo recepta v zame kultni knjigi
Rolanda Gööcka Sto in enkrat dober tek sem cheesecake pripravljala že kot
mladinka. To je bila namreč prva kuharska knjiga, ki je bila zares moja in sem
jo dobila v dar od starega ata, ko sem imela dvanajst let. Vsa besedila sem
znala skoraj na pamet, poskusila pa sem se v pripravi lepega števila jedi po
receptih iz te knjige. Posebej dobro se mi je zdelo, da je bil k vsaki jedi
zapisan tudi uvod, ki je opisal njen izvor. Za sirov kolač pravi, da so ga
poznali že stari Grki. Pred nekaj desetletji so ga Američani znova odrili,
približno istočasno kot pizzo. Odtlej je postal sirov kolač neke vrste narodna
jed, čeprav menijo strokovnjaki, da je več teorij o sirovem kolaču, kakor
ljudi, ki ga znajo speči.
Iz spodnjih količin pride kolač s premetom 26 cm
skoraj nekoliko nizek. Zato ga denite v manjši pekač ali pa morda količine
podvojite.
9 kosov prepečenca
40 g masla
135 g sladkorja
500 g presnega filadelfijskega sira (pasirane skute)
1 čajna žlica nastrgane citronove lupine
1 velika žlica citronovega soka
5 jajc
Prepečenec zdrobimo v drobtine (v polivinilni
vrečki z valjarjem), ki jih pomešamo z 2 zvrhanima žlicama sladkorja in maslom.
Nato vse skupaj toliko časa drgnemo med dlanmi, da se sestavine med sabo
sprimejo. Z veliko žlico natlačimo gmoto v dobro namaščen model z ravnim dnom.
Sir zmečkamo in zmešamo ter mu postopoma dodajamo
ostanek sladkorja, citronovo lupino, citronov sok in rumenjak, dokler ne dobimo
kremaste mase. Beljak stepemo v čvrst sneg, nanj damo sirovo kremo in ju s
stepalnikom narahlo premešamo. Takoj zatem damo maso na prepečenec in pečemo 75
minut pri temperaturi 150 stopinj. Sredica pečenega kolača mora biti prožna in
jedra. Po peki se mora kolač 10 minut hladiti, nato lahko snamemo obroč modla.
Postrežemo ga lahko šele po tem, ko je 3 ure miroval.
Ni komentarjev:
Objavite komentar