Končno sem našla dober recept za biskvit s sadjem.
Dolgo sem ga iskala, tudi v tem blogu je nekaj poskusov, a nikjer ni bilo
optimalne biskvitne substance v katero potopimo sadje. Recept sem povzela po
knjigi Dobrote iz pečice, tam je pod imenom Preprosta višnjeva pogača. In še
dobro, da sem spet malo pobrskala po kuharskih knjigah in ne ponovno vzela
enega izmed svojih klasičnih. Poduk je torej, da je treba raziskovati naprej in
ne kuhati kar naprej po ustaljenih vzorcih.
Za pekač
premera 26 cm
750 g višenj
1 bio limona
1 sladkor z burbonsko vaniljo
125 g mehkega masla
125 g rjavega sladkorja
1 ščepec soli
3 velika jajca ali 4 manjša
200 g pšenične moke (tip 1050)
1 noževa konica pecilnega praška
maščoba za model
sladkor v prahu za posipanje
Višnje operemo, jim potrgamo peclje in jih
izkoščičimo. Naj vam izdam, da sem jaz za to priložnost vzela višnje, ki so
bile namočene v žganju. Limono operemo, jo do suhega zdrgnemo in razpolovimo.
Lupino ene polovice naribamo, iz obeh polovic iztisnemo sok.
V skledi penasto umešamo sladkor, vaniljin sladkor,
sol, limonino lupino in limonin sok. Postopoma, drugo za drugim, vmešamo jajca.
Moko, skupaj s pecilnim praškom, presejemo na jajčno zmes.
Model namastimo, nadevamo vanj testo in ga
poravnamo. Povrh porazdelimo višnje. Pogačo pečemo na 180 stopinjah približno
50 minut, nato jo vzamemo iz nje in okoli 10 minut ohlajamo v modlu. Zatem jo
ločimo od modla in na kuhinjski rešetki popolnoma ohladimo. Potresemo s
sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar