sreda, 30. september 2015

Slivovi knedli

Cmoki. Jaz rečem kar knedli, ker smo jim tako rekli doma. To je ena izmed jedi, ki me spominjajo na kuhinjo moje mame in otroštvo. Tele na sliki je sicer pripravila naša soseda v Istri po svojih receptih, ki pa so zelo podobni našiemu domačemu. Ni povedala količin, rekla pa je, da krompirja, skuhanega v olupku, ne lupi, ampak ga stisne skozi stiskalnico, kjer olupek ostane ločen. Še neka posebnost je. Drobtine je naredila sama, z ribanjem suhega kruha. Tako kot Novakovi. Tako pripravljene drobtine so dale jedi piko na i. Malo večje od kupljenih v trgovini, a hrustljave in topeče se v ustih. Odslej bom delala samo še takšne!
Tovrstne jedi tudi jaz običajno delam po občutku in ne tehtam sestavin. Za tiste, ki se knedlov lotevate prvič, pa sem dopisala še količine iz Pucerjeve istrske kuharice.


testo
1kg krompirja
1 jajce
250g moke
25g masla ali oljčnega olja
ščep soli
nadev
posip
maslo
drobtine
cimet

Krompir pretlačimo in iz sestavin umesimo testo. Slive izkoščičimo (nekateri dajo vanje še kocko sladkorja) ter jih zavijemo v kose testa, tako da jih popolnoma obda. Kuhamo jih v vreli vodi nekaj minut. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Na maslu prepražimo drobtine (pazimo, da ne porjavijo preveč), dodamo cimet in s tem posipamo knedle.

Ni komentarjev:

Objavite komentar