petek, 28. april 2017

Rižota s šparglji in panceto

Z divjimi šparglji smo rižoto v tem blogu že kuhali, nismo pa dodali še pancete, ki je običajno sestavina pašt v tej kombinaciji.


Za 4 osebe
šopek divjih špargljev
oljčno olje
kos pancete
1 dl belega vina (malvazije)
400 g riža za rižote
sol, poper
nariban parmezan (po okusu)

Vršičke špargljev (3-4 cm) odrežemo in denemo na stran. Preostale šparglje lomimo s prsti na koščke dolge centimeter ali dva toliko časa, dokler ne pridemo do olesenelega dela (tam se jih ne da več lomiti). Denemo jih na hladno oljčno olje, ko se segreje, nekajkrat premešamo in prepražimo še na koščke narezano panceto. Dolijemo vina, posolimo in popopramo ter kuhljamo približno deset minut. Šparglje odrinemo na del ponve in steklasto prepražimo riž. Vse skupaj premešamo in zalijemo z vodo, potrebno za kuhanje riža (običajno razmerje 2 proti 1 za vodo). Premešamo in kuhamo toliko časa, da se voda vpije v riž. Dodamo še špargljeve vršičke. K takšni rižoti se dobro poda kozarček malvazije, lahko pa tudi refoška, če lovimo panceto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar