Idejo za recept sem dobila na spletu pri Malinci,
kjer se najde cel kup receptov iz zdravih sestavin za zdrave kulinarične
izdelke. Iskala sem nekaj s fino kokosovo moko, ki sem jo imela doma in jo
želela koristno uporabiti. Imela sem precej težav z iskanjem, ker v receptih
najdemo večinoma tisto klasično kokosovo moko, kjer je kokosov oreh nastrgan in
posušen. Pri Malinci pa sem našla takšnega s fino mleto. Recept sem nekoliko
priredila, ker nisem imela pri roki bele pirine moke, pa tudi količine, ki so
bile navedene v originalu, niso pripeljale do kremaste zmesi, ki naj bi bila
rezultat mešanja. Zato sem prepolovila količino pirine moke in podvojila mero
pri mleku. Rezultat je bil odličen kolač iz zdravih sestavin. Morda ga poskusi
celo mlajša hči, ki se sicer klasičnih sladic z nezdravim kristalnim sladkorjem
in belo pšenično moko praviloma ne dotakne.
30 g kokosovega sladkorja
2 jajci
20 g kokosovega
masla/olja
100 g zmletih
orehov
100 g kokosove
moke
vanilin sladkor
2 dcl mleka,
lahko tudi malenkost več
100 g pirine polnozrnate moke
1 pecilni prašek
70 g temne
čokolade
mleko
Najprej stepemo jajca s kokosovim in vaniljevim sladkorjem. Dodamo
stopljeno kokosovo maslo in mleko. Premešamo in v skledo presejemo kokosovo
moko in dodamo zmlete orehe. Spet premešamo in na zmes skupaj s pecilnim
praškom presejemo še pirino moko. Nastala naj bi kremasta zmes - kot pri
biskvitu za torto (sestavine so približne, zato po potrebi dodajte več pirine
moke ali mleka – op. tu sem imela z
originalnim receptom težavo, zato sem
spremenila količine, kot sem jih navedla zgoraj, dodala sem še nekoliko več kot 2 dl mleka). Pecivo pečemo v pečici,
ogreti na 180 stopinj, približno 20 – 30 minut.
Za glazuro nad paro skupaj z mlekom stopimo temno čokolado. Mleka naj bo toliko, da postane nekoliko
tekoča. Ohlajeno pecivo premažemo z glazuro iz temne čokolade. Ohlajeno pecivo
narežemo na kocke in postrežemo.
O, kakšna takšna sladica bi se nama v Maroku posebej prilega!
OdgovoriIzbriši