nedelja, 2. april 2017

Pirin kolač s kokosom in orehi

Idejo za recept sem dobila na spletu pri Malinci, kjer se najde cel kup receptov iz zdravih sestavin za zdrave kulinarične izdelke. Iskala sem nekaj s fino kokosovo moko, ki sem jo imela doma in jo želela koristno uporabiti. Imela sem precej težav z iskanjem, ker v receptih najdemo večinoma tisto klasično kokosovo moko, kjer je kokosov oreh nastrgan in posušen. Pri Malinci pa sem našla takšnega s fino mleto. Recept sem nekoliko priredila, ker nisem imela pri roki bele pirine moke, pa tudi količine, ki so bile navedene v originalu, niso pripeljale do kremaste zmesi, ki naj bi bila rezultat mešanja. Zato sem prepolovila količino pirine moke in podvojila mero pri mleku. Rezultat je bil odličen kolač iz zdravih sestavin. Morda ga poskusi celo mlajša hči, ki se sicer klasičnih sladic z nezdravim kristalnim sladkorjem in belo pšenično moko praviloma ne dotakne.


30 g kokosovega sladkorja
 2 jajci
 20 g kokosovega masla/olja
 100 g zmletih orehov
 100 g kokosove moke
 vanilin sladkor 
2 dcl mleka, lahko tudi malenkost več
100 g pirine polnozrnate moke
 1 pecilni prašek
 70 g temne čokolade
mleko

Najprej stepemo jajca s kokosovim in vaniljevim sladkorjem. Dodamo stopljeno kokosovo maslo in mleko. Premešamo in v skledo presejemo kokosovo moko in dodamo zmlete orehe. Spet premešamo in na zmes skupaj s pecilnim praškom presejemo še pirino moko. Nastala naj bi kremasta zmes - kot pri biskvitu za torto (sestavine so približne, zato po potrebi dodajte več pirine moke ali mleka – op. tu sem imela z originalnim receptom težavo, zato sem spremenila količine, kot sem jih navedla zgoraj, dodala sem še nekoliko več kot 2 dl mleka). Pecivo pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 20 – 30 minut.
Za glazuro nad paro skupaj z mlekom stopimo temno čokolado.  Mleka naj bo toliko, da postane nekoliko tekoča. Ohlajeno pecivo premažemo z glazuro iz temne čokolade. Ohlajeno pecivo narežemo na kocke in postrežemo. 


1 komentar:

  1. O, kakšna takšna sladica bi se nama v Maroku posebej prilega!

    OdgovoriIzbriši