sobota, 27. oktober 2018

Njoki bolonjeze


Vedno dobra kombinacija. Omaka je tokrat pripravljena iz konjskega mesa. Njoke kupimo, ali pa jih naredimo sami. Recept najdete v temle blogu.


za 4 osebe
400 g njokov
400 g mletega konjskega mesa (ali govedine)
olivno olje
2 čebuli
3 kolutki feferona
3 korenčki
nekaj zelene
4 stroki česna
250 g koščkov paradižnika v mezgi
1 dl belega vina
4 dl goveje juhe (če se nam mudi, damo kar kocko)
peteršilj
sveže začimbe (majaron, timijan, rožmarin)
lovorov list
sveže mleti pisan poper
sol
parmezan

V ponev na hladno olivno olje denem na kockice narezano čebulo in kolutke feferona. Na polovici ponve do steklastega leska pražimo čebulo (ta ne sme postati rjavo zapečena), na drugo polovico v že vročo ponev damo mleto govedino, tako, da dobi zapečeno rjavo barvo. Potem dodamo na kockice narezano korenje in na zelo majhne kockice narezan česen. To mešanico malo pražimo, da nam zadiši po česnu. Česna nikoli ne dam pražit na začetku, skupaj s čebulo. Rabi namreč nekoliko manj in se hitro rjavo zapeče, česar pa nočemo. Tako ima namreč drugačen okus in vonj. Nato dodamo še zeleno in na majhne koščke narezana stebelca od peteršilja, lahko tudi malo na drobno nasekljanega listja, katerega pa nekaj prihranimo za konec, za po vrhu. Dodamo še majaron in sveže mediteranske začimbe po okusu ter lovorjev list. Poper sveže zmeljemo in posolimo (ne preveč, ker bo tudi juha slana, raje dopolnimo na koncu). Dodamo še paradižnik. Zalijemo z rdečim vinom in govejo juho. Tale omaka se od tu naprej po originalnem receptu kuha kakšno uro in pol, jaz pa sem jo kuhala pol manj, toliko, da je povrela tekočina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar