V eni izmed trgovin trgovskih verig sem dobila
slovenske šparglje, še s svežimi in čvrstimi vršički.
Pri špargljih je pomembno, da odlomimo spodnji
olesenel del in jih potem nekako dve tretjini še olupimo. Običajno ta srednji
del špargljev narežem na pol centimetra dolge koščke, vršičke pa pustim za
kasneje in jih v jed dodam šele deset minut pred koncem kuhanja. Tako se ne
razkuhajo in ohranijo več prvinskega okusa.
Za 2 osebi
200 g riža
oljčno olje
½ čebule
šopek vrtnih špargljev
peteršilj
sol, poper
kozarček suhega belega vina
parmezan
Na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo. Dodamo koščke
špargljev, še malo popražimo, nato vse umaknemo na polovico posode in steklasto
prepražimo še riž. Vse skupaj zmešamo in zalijemo najprej z vinom, potem še z
ustrezno količino vode. Dodamo še nasekljan peteršilj. Popramo in solimo in po
desetih minutah dodamo še vršičke. Kuhamo še toliko časa, da je riž kuhan.
Ravno prav, ne sme se razkuhati. Ogenj ugasnemo in v rižoto naribamo in vmešamo
še parmezan.
Zraven postrežemo ohlajeno belo vino.
Ni komentarjev:
Objavite komentar