nedelja, 6. junij 2021

Rižota s kozicami

Pripravljam jo podobno, kot tisto s kozicami. Za te jedi (kot velja za vse) pravzaprav ni stalnega recepta. Včasih dodamo še kakšno sestavino, kakšno pa odvzamemo. Po občutku vedno.




Za 4 osebe

oljčno olje

1 šalotka

4 stroki česna

½ kg kozic

360 g riža

8 češnjevih paradižnikov

pest peteršilja

2 dcl malvazije

sol, poper

Na hladno oljčno olje denem nasekljano šalotko in jo pražimo, da postekleni (pazimo, da ne porjavi). Dodamo narezan česen in kozice in še malo pražimo. Vse skupaj odrinemo na rob posode in do steklega prepražimo še riž. Dodamo na kozice narezane paradižnike in nasekljan peteršilj. Premešamo in dodamo malvazijo. Še malo premešamo, dodamo odgovarjajoč količino vode in vsake toliko premešamo, da se riž skuha do ravno pravšnje mehkobe. Rižota ne sme biti pregosta, celo malce tekoča je lahko (z riževo sluzjo), da je ravnopravšnja.  Uživamo s kozarčkom ohlajene malvazije.

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar