Pripravljam jo podobno, kot tisto s kozicami. Za te jedi (kot velja za vse) pravzaprav ni stalnega recepta. Včasih dodamo še kakšno sestavino, kakšno pa odvzamemo. Po občutku vedno.
Za 4 osebe
oljčno olje
1 šalotka
4 stroki česna
½ kg kozic
360 g riža
8 češnjevih paradižnikov
pest peteršilja
2 dcl malvazije
sol, poper
Na hladno oljčno olje denem nasekljano
šalotko in jo pražimo, da postekleni (pazimo, da ne porjavi). Dodamo narezan
česen in kozice in še malo pražimo. Vse skupaj odrinemo na rob posode in do
steklega prepražimo še riž. Dodamo na kozice narezane paradižnike in nasekljan
peteršilj. Premešamo in dodamo malvazijo. Še malo premešamo, dodamo
odgovarjajoč količino vode in vsake toliko premešamo, da se riž skuha do ravno
pravšnje mehkobe. Rižota ne sme biti pregosta, celo malce tekoča je lahko (z
riževo sluzjo), da je ravnopravšnja.
Uživamo s kozarčkom ohlajene malvazije.
Ni komentarjev:
Objavite komentar