sobota, 28. maj 2022

Veganska maroška

 


»Maroško« običajno pripravljam z govejim mletim mesom. Recept lahko najdete v tem blogu. Tokrat pa sem poskusila še z vegansko različico. Izjemno.




Za 6 oseb

Polnilo

olivno olje

1 čebula

100 g čičerike

1 dl riža arborio

sveži listi koriandra ali svež peteršilj + posušeni koriandrovi listi

sol

poper

Zelenjava

rdeča paprika

zelena paprika

3 čebule

3 paradižniki

1 bučka

10 strokov česna

čili

lahko nekaj češnjevih paradižnikov

Paradižnikova omaka

2 l pasiranega paradižnika (v steklenici)

zmleta koriandrova semena

zmleti klinčki

cimet

3 žličke rjavega sladkorja

sol

Priloga

Kuskus

Rozine po okusu

Navedenih sestavin in količin ni treba jemati zelo strogo. Zelenjavo za polnjenje lahko izberemo po lastnem okusu. Tudi količine prilagodimo velikosti zelenjave in jedcem.

Čičeriko namočimo že na predvečer, lahko tudi zjutraj, naj se namaka vsaj nekaj ur.

Najprej pripravimo sestavine za polnilo. Riž skuhamo v rahlo osoljenem kropu v razmerju 1:2. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, da ostane svetla. Odstavimo. Skupaj zmešamo sesekljano čičeriko, riž in nasekljane liste svežega koriandra, ki pa jih lahko nadomestimo s svežim peteršiljem in posušenimi koriandrovimi listi. Popramo in solimo in še enkrat premešamo.

Velik pekač pokapljamo z oljčnim oljem. Naj naložimo četrtinke očiščenih paprik, na kolute narezane in izdolbene bučke, prepolovljene in izdolbene čebule ter paradižnike, prav tako prepolovljene in izdolbene. Med to zelenjavo naložimo še cele stroke česna, večje kose čilija in češnjeve paradižnike (če so nam ravno pri roki, ni pa nujno). Izdolbeno zelenjavo napolnimo s polnilom. Pekač denemo v pečico, ogreto na 180 stopinj za kakšne pol ure (opazujemo, da je zelenjava s polnilom lepo zapečena).

Medtem ko se peče zelenjava, se lotimo paradižnikove omake. Na olivnem olju prepražimo na majhne koščke narezane ostanke izdolbene zelenjave (čebula, bučka). Dodamo pasiran paradižnik, tudi preostanek paradižnika od dolbenja. Začinimo s cimetom, klinčki, koriandovimi semeni, rjavim sladkorjem, soljo in poprom. Kuhamo.

Zelenjavo v pečici zalijemo s paradižnikovo omako in pečemo še kakšnih petnajst minut.

Medtem skuhamo kuskus. Denemo ga v vrelo, že odstavljeno vodo, v razmerju kot je zapisano na vrečki. Pokrijemo in pustimo deset minut, da se napije. Če imamo radi rozine, jih primerno količino dodamo v vodo, skupaj s kuskusom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar