Tokrat mi je ričota uspela al dente. Odlična. Kot tista, ki sem jo enkrat jedla v Vidmu, ne vem več, kako se je reklo gostilni. Ključ je v tem, da ješprenja prej ne namakamo, ampak ga enostavno skuhamo kot riž Čas kuhanja je odvisen od ješprenja, običajno je dovolj 30 – 40 minut.
Za 2 osebi
160 g ješprenja
oljčno olje
2 šalotki
(lahko malo kuhane šunke)
4 stroki česna
2 korenčka
nekaj graha (bolje zamrznjen, kot v konzervi)
peteršilj
majaron, poper sol
lahko malo masla
parmezan
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano šalotko,
(dodamo na kockice narezano kuhano šunko), dodamo česen in malo pražimo na
nežnem ognju. Dodamo še ješprenj in ga med mešanjem prepražimo. Zalijemo z vodo
(količina po občutku, lahko manj in potem še dodajamo). Dodamo na koleščke narezan
korenček, solimo, popramo in začinimo z majaronom. Ko se kuha kakšnih 20 minut,
dodamo še grah in nasekljan peteršilj. Po desetih minutah začnemo poskušati, če
je ješprenj ravno prav kuhan. Mora biti še malo al dente, nikakor pa ne
razkuhan, kot v kakšnem ričetu. Na koncu vmešamo še kosem masla in postrežemo s
parmezanom. Zraven se prileže kozarček merlota.
Ni komentarjev:
Objavite komentar