nedelja, 5. maj 2024

Ričota klasično

Tokrat mi je ričota uspela al dente. Odlična. Kot tista, ki sem jo enkrat jedla v Vidmu, ne vem več, kako se je reklo gostilni. Ključ je v tem, da ješprenja prej ne namakamo, ampak ga enostavno skuhamo kot riž Čas kuhanja je odvisen od ješprenja, običajno je dovolj 30 – 40 minut.




Za 2 osebi

160 g ješprenja

oljčno olje

2 šalotki

(lahko malo kuhane šunke)

4 stroki česna

2 korenčka

nekaj graha (bolje zamrznjen, kot v konzervi)

peteršilj

majaron, poper sol

lahko malo masla

parmezan

Na oljčnem olju prepražimo nasekljano šalotko, (dodamo na kockice narezano kuhano šunko), dodamo česen in malo pražimo na nežnem ognju. Dodamo še ješprenj in ga med mešanjem prepražimo. Zalijemo z vodo (količina po občutku, lahko manj in potem še dodajamo). Dodamo na koleščke narezan korenček, solimo, popramo in začinimo z majaronom. Ko se kuha kakšnih 20 minut, dodamo še grah in nasekljan peteršilj. Po desetih minutah začnemo poskušati, če je ješprenj ravno prav kuhan. Mora biti še malo al dente, nikakor pa ne razkuhan, kot v kakšnem ričetu. Na koncu vmešamo še kosem masla in postrežemo s parmezanom. Zraven se prileže kozarček merlota.

Ni komentarjev:

Objavite komentar