Razni narastki in sufleji so vedno odlična rešitev,
če si želimo srednje lahke homogene sladice, ki se topi v ustih. Seveda
pomenijo tudi nevarnost, da grižljaji nenadzorovano izginjajo v naših ustih in
jih pospravimo več, kot bi bilo dobro za naše zdravje.
Idejo za rum pri današnjem receptu je prispeval
John. In moram priznati, da je narastku dal poseben čar. Če bi želeli narastek
pripravljati brez ruma, samo zamenjajte količino tekočine, ki je namenjena rumu
z mlekom. V tem primeru seveda vso mleko zavrite. Tudi rozine lahko izpustite.
Večina receptov, ki sem jih našla na spletu pa za aromo uporablja limonino
lupinico. Jaz je tokrat nisem dodala, ker je pač nisem imela. Različico zdrobovega narastka brez ruma in rozin lahko najdete v tem blogu, objavljena je bila januarja tega leta.
Testo za narastke lahko pečemo, ali pa kot puding
kuhamo v modelu na sopari. V prvem primeru so bolj rahli, v drugem bolj
pudingasto kompaktni. Tretja možnost je peka zdroba najprej - v Gurmanu sem zasledila
recept, ko zdrob z jajci najprej pečejo in ga po tem zalijejo s sladkorno
mlečno raztopino. Nekako tako kot pri baklavah ali kadaifu, le da je tam s
sladkorjem zmešana voda. Te možnosti še nisem poskusila, velja pa se vsekakor
lotiti priprave enkrat tudi po tej poti.
120 g zdroba
4,5 dl mleka
ščepec soli
60 g masla
60 g masla
0,5 dl ruma
rozine
4 jajca
120 g sladkorja
vaniljin sladkor
sladkor v prahu
Rozine namočimo v rumu. Mleko zavremo, dodamo
ščepec soli in vmešamo zdrob. Dodamo še maslo in ob stalnem mešanju kuhamo,
dokler zdrob ni kuhan (odvisno od zdroba, za čas kuhanja poglejte na vrečko).
Vmešamo še rum z rozinami in ohladimo. V ohlajeno maso s stepalnikom najprej
vmešamo rumenjake, nato pa ročno še sneg stepen s
sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Maso nalijemo v pomaščen pekač in pečemo
30 minut pri 180 stopinjah. Čas pečenja je sicer odvisen od velikosti pekača in
količine mase, zato le bodimo tudi malo pozorni na dogajanje v pečici. Pečen
narastek potresemo s sladkorjem v prahu in še toplega ponudimo. Ni pa nič
narobe, če ga pojemo tudi kasneje. Pravijo, da je naslednji dan še boljši.
Mi smo ga uživali z jabolčnim kompotom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar