sobota, 30. avgust 2014

Lubenica z likerjem

Vse večkrat se nam zgodi, da si v trgovini, kamor so ravnokar prispeli veliki zaboji lubenic, zaželimo tega sladkega in sočnega sadeža. Ob nostalgičnem spominu na uživanje rdečih rezin makedonskih lubenic na plaži nekje ob jadranskem morju. Brez natančnega seciranja z nožkom in vilicami na krožničku. Kar tako natur. Dandanes pa je nakup lubenice v marketu (pa tudi na tržnici) precejšnja loterija. Sadež je lahko tak, kot ga imamo v spominu, lahko pa naletimo na primerek povsem brez okusa, še huje, včasih ima lahko okus po kakšni kemiji. No, če je samo ta prva varianta (brez kemije), si lahko pomagamo s spodnjim receptom. Je bilo zelo okusno, celo Johnu (sicer strastnemu ljubitelju pravih lubenic) je bilo všeč. Da ne bo pomote, tudi ta dobro lubenico lahko pripravimo na tak način.
K lubenici se najbolj poda liker iz jagodičevja (maline, borovnice, jagode,…). Jaz sem tokrat uporabila jostinega, ki mi ga je še nekaj ostalo od lanske zaloge.


hladna lubenica
kristalni sladkor
liker iz jagodičevja

Lubenico očistimo pečk in jo narežemo na kocke. Denemo jo v plastično posodo (s pokrovom), jo posujemo s sladkorjem in polijemo z šilcem ali dvema likerja. Posodo pokrijemo in potresemo, da se vsebina premeša in jo še za kakšne pol ure damo v hladilnik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar