Saj gre za enostavno jed, a kljub temu sem se
odločila, da zapišem recept. Za vsak primer, če bi se katera izmed hčera
spraševala, kako se skuha fižol v zrnju. Tudi jaz sem imela srečo, da sem imela
prav v času kuhanja pri roki mamo, ki mi je svetovala, da v vodo s fižolom
denem še manjšo čebulo, nekaj česna, korenja (ki pa ga nisem imela pri roki) in
popra v zrnju. Povedala je še, če je fižol bolj svež, se kuha eno uro, če bi
bil bolj star pa tudi dve.
suhi fižol v zrnju
manjša čebula
česen
koren
sol
poper v zrnju
lovor
oljčno olje
drobtine
Fižol najprej preko noči namočimo. Vode naj bo kar
nekaj preko fižola, saj jo bo preko noči popil več, kot bi predvidevali. Fižol
odcedimo, ga denemo v lonec skupaj z zelenjavo in začimbami in prekrijemo z
vodo. Kuhamo eno do dve uri, odvisno od starosti posušenega fižola. Po koncu
kuhanja fižolovko odlijemo, lahko jo tudi prihranimo za kakšno drugo jed. Na
maslu prepražimo drobtine in jih posujemo po kuhanem fižolu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar