nedelja, 16. julij 2017

Plum cake

Eden izmed artiklov, ki jih vedno dam v košarico, ko sem v kakšni italijanski trgovini so plum cakes, podolgovati biskvitki v košaricah iz pergamentnega papirja Mulino Bianco. Ko sva z Johnom pred davnimi leti prišla na obisk k Lichtpuppe v Siracuso naju je prijazno oskrbela z jestvinami za prvo silo, da bi imela kaj za zajtrk v majhnem podstrešnem apartmaju. Takrat je prinesla tudi plum cakes, ki so bili odlična rešitev za zajtrk, da ni bio treba zjutraj po svež kruh. Odlični so kar tako, ali pa z marmelado.
Recept sem poiskala na italijanskih spletnih straneh. Vedela sem, da bi tam utegnili biti pravi. In res, okus, izgled in tekstura so zelo podobni, kot pri tistih mulinovih. Žal nisem imela modelčkov in sem zato spekla biskvit v pekaču. Naslednjič, ko bom v italijanski republiki v trgovini poiščem še podolgovate modelčke.


150 g moke
50 g škroba
2 dl jogurta (ali 1,5 dl grškega jogurta in malce mleka)
3 velika jajca ali 4 normalna
160 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
1 bio limona
1 pecilni prašek
ščepec soli
1 dl oljčnega olja (v original receptu je sončnično)

Stepemo beljake. Penasto umešamo rumenjake s sladkorji, dodamo naribano limonino lupinico, jogurt, olje in sol. Previdno vmešamo še sneg in s pecilnim praškom presejano moko. Testo nalijemo v podolgovat model in ga pečemo 45 minut na 170 stopinjah. V recepturi piše, da prvih 40 minut pečice ne odpiramo. Če bi pekli biskvit v modelčkih, bi bil čas peke seveda krajši.

Ni komentarjev:

Objavite komentar