Eden izmed artiklov, ki jih vedno dam v košarico, ko
sem v kakšni italijanski trgovini so plum cakes, podolgovati biskvitki v
košaricah iz pergamentnega papirja Mulino Bianco. Ko sva z Johnom pred davnimi
leti prišla na obisk k Lichtpuppe v Siracuso naju je prijazno oskrbela z jestvinami
za prvo silo, da bi imela kaj za zajtrk v majhnem podstrešnem apartmaju. Takrat
je prinesla tudi plum cakes, ki so bili odlična rešitev za zajtrk, da ni bio
treba zjutraj po svež kruh. Odlični so kar tako, ali pa z marmelado.
Recept sem poiskala na italijanskih spletnih straneh.
Vedela sem, da bi tam utegnili biti pravi. In res, okus, izgled in tekstura so
zelo podobni, kot pri tistih mulinovih. Žal nisem imela modelčkov in sem zato spekla
biskvit v pekaču. Naslednjič, ko bom v italijanski republiki v trgovini poiščem
še podolgovate modelčke.
150 g moke
50 g škroba
2 dl jogurta (ali 1,5 dl grškega jogurta in malce
mleka)
3 velika jajca ali 4 normalna
160 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
1 bio limona
1 pecilni prašek
ščepec soli
1 dl oljčnega olja (v original receptu je sončnično)
Stepemo beljake. Penasto umešamo rumenjake s
sladkorji, dodamo naribano limonino lupinico, jogurt, olje in sol. Previdno vmešamo
še sneg in s pecilnim praškom presejano moko. Testo nalijemo v podolgovat model
in ga pečemo 45 minut na 170 stopinjah. V recepturi piše, da prvih 40 minut
pečice ne odpiramo. Če bi pekli biskvit v modelčkih, bi bil čas peke seveda
krajši.
Ni komentarjev:
Objavite komentar