petek, 18. avgust 2017

Presna skutina torta z malinami

Eržebet nas je spet presenetila. Povabila nas je na štrudl, a se je zaradi poletne vročine odločila raje za ohlajen desert. Kako naj opišem to torto? Božanska.
Namenoma prilagam fotografijo še z malce ambienta, ki je bil pika na i za uživanje te sladice.
Eržebet je pripravila malce višjo torto v 17 cm modelu, jaz malo nižjo v 26 cm modelu. Uporabila sem malo več malin, njihov volumen sem merila po tem, ko so se odmrznile. Uporabila sem tudi nekoliko več grškega jogurta - 340 g - zato, ker se v trgovini dobi pakiran po 170 g. Tudi piškotov za podlago sem dela nekoliko več, pa še dodatno žlico masla, da sem prekrila večje dno tortnega modela. Uporabila sem Bahlsen polnozrnate piškote.


sadje
250 ml zamrznjenih malin (jagod, gozdnih jagod, borovnic)
½  zavitka vaniljevega sladkorja
1 žlička limoninega soka
½ vrečke želatine v prahu Dr. Oetker
krema
250 g albuminske skute
2 dl grškega jogurta
0,7 dl sladke smetane
1-2 žlici sladkorja (lahko Eritrol, je brez kalorij)
1 žlička limoninega soka
1 zavitek vaniljevega sladkorja
1 vrečka želatine v prahu Dr. Oetker
podlaga
150 g mletih mandljev - mandljeva moka (ali zdrobljenih piškotov)
3 žlice masla (sobne temperature)
okrasitev
sveže maline (jagode, borovnice)

Posodo z zmrznjenimi malinami, vaniljevim sladkorjem in 1 žličko limoninega soka denemo za 2 minuti v mikrovalovno pečico. Dodamo ½ zavojčka želatine v prahu in dobro zmešamo. Damo ob stran.
V drugi posodi zmiksamo albuminsko skuto, jogurt, 1-2 žlici sladkorja, vaniljin sladkor in 1 žličko limoninega soka.
Smetano segrejemo v mikrovalovni pečici do skorajšnjega vretja. Dodamo 1 zavojček želatine v prahu ter dodamo in zmiksamo skupaj s skutno zmesjo.
To zmes razdelimo v tri ločene posode. V prvo posodo zamešamo vse maline in slabo polovico malinove tekočine. V drugo posodo zamešamo preostanek tekočine. Tretjo pustimo takšno kot je.
Mandljevo moko zmiksamo z maslom, da se masa začne sprijemati. Nato z maso prekrijemo dno modela za torte. Dobro jo pritisnemo na dno, na primer z dnom kozarca. Najprej naložimo najtemnejšo kremo s sadeži in počakamo 15–20 minut ter nato počasi in previdno naložimo plast s sadno tekočino. Počakamo še 15–20 minut in počasi in previdno naložimo še zadnjo, skutno plast. Torta naj se hladi v hladilniku 2–3 ure. Pred serviranjem jo okrasimo s svežimi malinami.


Ni komentarjev:

Objavite komentar