Gre v bistvu za kruhov narastek. O podobnem sem v tem
blogu že pisala, le da sem ga takrat pripravljala z mletimi mandeljni.
Podobno sladico je v časih moje mladosti pripravljala
mama, običajno, ko smo bili na morju. Velikokrat jo je naredila s testom za
šmorn tako, da je v namaščen pekač položila polovice jabolk ali hrušk, nadevane
z marmelado, jih prelila s testom in pekla kakšno uro. Različica te sladice je
bila pripravljena z belim primorskim kruhom, namočenim v mleko in zmešanim z
jajci. Slednje sem se spomnila tudi ob priložnosti naših počitnikovanj na
Silbi, ko nam je ostajalo veliko kruha, na razpolago pa smo imeli tudi precej
sadja.
Možnosti pri pripravi testa je veliko. zadnjič sem
namesto dela mleka uporabila grški jogurt in kislo smetano. Če testo pride
preredko, lahko dodamo malce moke.
kakršen koli kruh, najboljši je beli primorski
mleko, del je lahko tudi sladka smetana
2 – 4 jajca, odvisno od velikosti pekača
vaniljin sladkor
nastrgana lupinica bio limone
malo ruma
sezonsko sadje
kristalni sladkor
opcijsko: rozine, mleti mandlji, sesekljani arancini…
Kruh razrežemo na kocke in ga prelijemo z mlekom, da
se napoji. Dodamo rumenjake, vaniljin sladkor nastrgano limonino lupinico in
rum. Vse skupaj dobro premešamo in vmešamo še sneg beljakov. Pekač premažemo z
maslom ali pa ga obložimo s pergamentnim papirjem. Vanj zlijemo testo, ga
obložimo z narezanim sadjem in rahlo potresemo s kristalnim sladkorjem. Pečemo
na 180 stopinjah 1 uro.
Ni komentarjev:
Objavite komentar