petek, 18. avgust 2017

Silbanska pogača

Gre v bistvu za kruhov narastek. O podobnem sem v tem blogu že pisala, le da sem ga takrat pripravljala z mletimi mandeljni.
Podobno sladico je v časih moje mladosti pripravljala mama, običajno, ko smo bili na morju. Velikokrat jo je naredila s testom za šmorn tako, da je v namaščen pekač položila polovice jabolk ali hrušk, nadevane z marmelado, jih prelila s testom in pekla kakšno uro. Različica te sladice je bila pripravljena z belim primorskim kruhom, namočenim v mleko in zmešanim z jajci. Slednje sem se spomnila tudi ob priložnosti naših počitnikovanj na Silbi, ko nam je ostajalo veliko kruha, na razpolago pa smo imeli tudi precej sadja.
Možnosti pri pripravi testa je veliko. zadnjič sem namesto dela mleka uporabila grški jogurt in kislo smetano. Če testo pride preredko, lahko dodamo malce moke.


kakršen koli kruh, najboljši je beli primorski
mleko, del je lahko tudi sladka smetana
2 – 4 jajca, odvisno od velikosti pekača
vaniljin sladkor
nastrgana lupinica bio limone
malo ruma
sezonsko sadje
kristalni sladkor
opcijsko: rozine, mleti mandlji, sesekljani arancini…

Kruh razrežemo na kocke in ga prelijemo z mlekom, da se napoji. Dodamo rumenjake, vaniljin sladkor nastrgano limonino lupinico in rum. Vse skupaj dobro premešamo in vmešamo še sneg beljakov. Pekač premažemo z maslom ali pa ga obložimo s pergamentnim papirjem. Vanj zlijemo testo, ga obložimo z narezanim sadjem in rahlo potresemo s kristalnim sladkorjem. Pečemo na 180 stopinjah 1 uro.


Ni komentarjev:

Objavite komentar