petek, 11. avgust 2017

Filane paprike

Od prijaznih sosedov v Istri sem dobila nekaj manjših rumenih paprik, ravno prav za eno nadstropje v moji največji posodi. Ta vzgib in Johnova želja, da bi enkrat skuhali filane paprike, sta me seveda pripravila do tega, da sem sobotno dopoldne posvetila kuhanju. Zraven namreč sodi še pire krompir, poleg tega sem spekla še paprike preostalih barv, ki sem jih imela v hladilniku in skuhala ajvar in spekla še cheesecake za sladico. Kot Rosa Fiore v La cuccini. Polnjene paprike so sicer delovno zahteven projekt, saj terjajo veliko predpriprav, nazadnje pa še pazljivo polaganje kapic nazaj na paprike, prilegajoče se podobno kot diski pri psihološkem Bonnardelovem test.

Ker jih nisem kuhala že celo večnost, sem seveda pobrskala za receptom v dveh zame najbolj zanesljivih virih za tradicionalne jedi. V Ivačiču in Novakovih. Prvi za razliko od slednjih predlaga uporabo surovega namesto malo pokuhanega riža. Recept Novakovih se od spodnjega razlikuje po tem, da dodajo še žlico paradižnikove mezge. Po njihovi recepturi naj bi z maso, v kateri je kilogram mletega mesa, napolnili 12 paprik. Verjetno uporabljajo večje primerke rumenih paprik, kajti jaz sem jih s polovično do polnega napolnila 10. Po mojem mnenju pa je bistvena za odločitev o količini paprik kapaciteta lonca, da v njem lepo navpično stojijo ena poleg druge.


paprike
10 malih rumenih paprik
½ kg mlete govedine
100 g riža
1 čebula
oljčno olje
peteršilj
majaron
1 jajce
sol, poper
omaka
1 čebula
oljčno olje in malo masla
žlička sladkorja
0,7 l pasiranega paradižnika
1 žlica moke

Paprike operemo, pazljivo izrežemo vrhove s pecljem in jih očistimo semenja. Riž na pol skuhamo v vreli vodi (11 minut), ga odcedimo in ohladimo. Dodamo na olju prepraženo nasekljano čebulo. Dodamo še meso, jajce, nasekljan peteršilj, majaron, poper in sol. Vse dobro premešamo, z maso napolnimo paprike in jih zapremo s prilegajočimi se pokrovčki.

Medtem smo na oljčnem olju z malo masla prepražili drugo čebulo, dodali žličko sladkorja in žlico moke. Vse skupaj zalijemo s pasiranim paradižnikom in vodo ter dobro premešamo. Kuhamo 10 minut in omako sesekljamo s paličnim mešalnikom. V lonec pokonci naložimo paprike, ki morajo biti prekrite z omako in jih kuhamo uro do uro in pol, odvisno od velikosti paprik. Zraven postrežemo pire krompir. Ena najljubših jedi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar