sobota, 10. februar 2018

Mineštra z njoki

Mineštro sem tokrat okrepila z njoki. V sezonsko mineštro nekaj minut pred koncem denemo še primerno količino njokov. Pa ne tistih strojnih iz trgovine, ampak doma ročno narejene krompirjeve njoke, ki smo jih lahko pripravili tudi iz preostanka pire krompirja. Recepta za tole jed mi sicer ne bi bilo treba posebej pisati, ker je v tem blogu kar nekaj receptur za različne mineštre, pa tudi postopek za njoke je že vpisan. Da ne bi imeli težav z iskanjem, pa oba recepta zapišem še enkrat.


Njoki iz krompirja
2 zmečkana kuhana krompirja
jajce
moka
malo soli
Testo za njoke zamesimo iz navedenih sestavin. Mora biti ravno prav mehko in ne več lepljivo (moko dodajamo po občutku). Testo oblikujemo v za prst debele "klobasice" in jih narežemo na njoke. Denemo jih v krop, skuhani so, ko priplavajo na površje.

Mineštra
olivno olje
čebula
česen
korenje
koleraba
fižoleti
oluščen grah
krompir
koruza
majaron, lovorjev list, rožmarin
peteršilj
poper, sol
pršut
parmezan
Na olivnem olju steklasto prepražimo čebulo, kasneje dodamo še česen. Zalijemo z vodo in dodamo na koleščke narezan korenček, na kockice narezan krompir in kolerabo, oluščen grah in fižolete (če so mladi jih narežemo z lupino) ter kose pršuta ali preostalo kost. Začinimo in dodamo peteršilj. Kuhamo kakšne pol ure. V krop dodamo njoke in koruzo in pustimo vreti še toliko časa, da njoki priplavajo na površje.

V krožnikih mineštro pokapljamo z boljšim oljčnim oljem in nanjo naribamo še nekaj parmezana.

Ni komentarjev:

Objavite komentar