Mineštro sem tokrat okrepila z njoki. V sezonsko
mineštro nekaj minut pred koncem denemo še primerno količino njokov. Pa ne
tistih strojnih iz trgovine, ampak doma ročno narejene krompirjeve njoke, ki
smo jih lahko pripravili tudi iz preostanka pire krompirja. Recepta za tole jed
mi sicer ne bi bilo treba posebej pisati, ker je v tem blogu kar nekaj receptur
za različne mineštre, pa tudi postopek za njoke je že vpisan. Da ne bi imeli
težav z iskanjem, pa oba recepta zapišem še enkrat.
Njoki iz krompirja
2 zmečkana kuhana krompirja
jajce
moka
malo soli
Testo za njoke zamesimo iz navedenih sestavin. Mora biti ravno prav mehko in ne več lepljivo (moko dodajamo po občutku). Testo oblikujemo v za prst debele "klobasice" in jih narežemo na njoke. Denemo jih v krop, skuhani so, ko priplavajo na površje.
moka
malo soli
Testo za njoke zamesimo iz navedenih sestavin. Mora biti ravno prav mehko in ne več lepljivo (moko dodajamo po občutku). Testo oblikujemo v za prst debele "klobasice" in jih narežemo na njoke. Denemo jih v krop, skuhani so, ko priplavajo na površje.
Mineštra
olivno olje
čebula
česen
korenje
koleraba
fižoleti
oluščen grah
krompir
koruza
majaron, lovorjev list, rožmarin
peteršilj
poper, sol
pršut
parmezan
Na olivnem olju steklasto prepražimo čebulo, kasneje
dodamo še česen. Zalijemo z vodo in dodamo na koleščke narezan korenček, na
kockice narezan krompir in kolerabo, oluščen grah in fižolete (če so mladi jih
narežemo z lupino) ter kose pršuta ali preostalo kost. Začinimo in dodamo
peteršilj. Kuhamo kakšne pol ure. V krop dodamo njoke in koruzo in pustimo vreti
še toliko časa, da njoki priplavajo na površje.
V krožnikih mineštro pokapljamo z boljšim oljčnim
oljem in nanjo naribamo še nekaj parmezana.
Ni komentarjev:
Objavite komentar