Že kar nekaj vrst rib smo v tem blogu pripravljali
v pečici skupaj z zelenjavo. Tokrat smo se lotili morske žabe (sl. narečno
rošpo, hr. Grdobina, it. rana pescatrice, tržaško narečno Rospo (coda de), nem.
Seeteufel, an. angler). Rošpo živi napol zakopan v do 100 m globokem blatem
peščenem dnu. Velik je 30 – 50 cm, zraste pa tudi več kot en meter. Za kuho se
uporablja rep.
file morske žabe
oljčno olje
različna zelenjava (bučka rdeča paprika, češnjevi
paradižniki, korenje, česen, čebula, …)
krompir
oljke
solni cvet
Pekač namažemo z oljčnim oljem in nanj namestimo
narezano zelenjavo, krompir in oljke. Kose krompirja in korenja lahko prej
pokuhamo (5 minut v kropu). Pekač denemo v pečico, razgreto na 200 stopinj.
Zelenjavo pečemo 15 minut, jo razporedimo po robu in na sredino denemo file
morske žabe, ki smo ga posolili s solnim cvetom in namazali z oljčnim oljem.
pečemo še 20 do 30 minut, odvisno od debeline fileja.
Ni komentarjev:
Objavite komentar