sreda, 31. julij 2019

Osočnik kot priloga


Osočnik, sem prvič poskusila v gostilni Za gradom Rodica nad Koprom. Lastnik, ki je vsako jed predstavljal s posebnim osebnim odnosom, je predstavil tudi žive morske šparglje, ki so bili nabrani ob zori istega dne v solinah. Ne spomnim se v katerih, strunjanskih ali sečoveljskih, nekje pač ob raznoliki slovenski obali. Tokrat sem ga našla v hladilni omari merkatorja, poleg rib. Prodajalec je dejal, da ga lahko jemo surovega, ali pa kuhanega v neslani vodi, saj že sam po sebi vsebuje dovolj soli, pravzaprav še nekoliko preveč in je dobro, da je voda med kuhanjem del izluži. Gotovo pa bi ga lahko skuhali tudi na pari.


Za 4 osebe
20 dkg osočnika

Osočnik denemo v krop (neosoljen!) in ga kuhamo približno 10 minut. Je odlična priloga k ribam. Mi smo ga užili skupaj s tuno iz ponve in pire krompirjem. Odlično! Zelo morsko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar