Tokrat je kuho John vzel v svoje roke. Zamislil si je, da bo kozice najprej olupil in hitinjačo skuhal v vod in tako dobil nekakšen fond, ki bo rižoti podkrepil okus po rakcih.
Za 4 osebe
oljčno olje
1 šalotka
4 stroki česna
500 g kozic
360 g riža
8 češnjevih paradižnikov
1 bučka
pest peteršilja
1 dcl malvazije
sol, poper
Kozice olupimo, oklepke skuhamo v
rahlo osoljenem kropu, da dobimo fond.
Na hladno oljčno olje denem nasekljano
šalotko in jo pražimo, da postekleni (pazimo, da ne porjavi). Dodamo narezane
bučke, česen in gambere in še malo pražimo. Vse skupaj odrinemo na rob posode
in do steklega prepražimo še riž. Dodamo na kockice narezane paradižnike in
nasekljan peteršilj. Premešamo in dodamo malvazijo. Še malo premešamo, dodamo
odgovarjajočo količino fonda in vsake toliko premešamo, da se riž skuha do
ravno pravšnje mehkobe. Rižota ne sme biti pregosta, celo malce tekoča je lahko
(z riževo sluzjo), da je ravnopravšnja.
Uživamo s kozarčkom ohlajene malvazije.
Ni komentarjev:
Objavite komentar