petek, 20. avgust 2021

Rižota s kozicami in bučkami po Johnovo

Tokrat je kuho John vzel v svoje roke. Zamislil si je, da bo kozice najprej olupil in hitinjačo skuhal v vod in tako dobil nekakšen fond, ki bo rižoti podkrepil okus po rakcih.




Za 4 osebe

oljčno olje

1 šalotka

4 stroki česna

500 g kozic

360 g riža

8 češnjevih paradižnikov

1 bučka

pest peteršilja

1 dcl malvazije

sol, poper

Kozice olupimo, oklepke skuhamo v rahlo osoljenem kropu, da dobimo fond.

Na hladno oljčno olje denem nasekljano šalotko in jo pražimo, da postekleni (pazimo, da ne porjavi). Dodamo narezane bučke, česen in gambere in še malo pražimo. Vse skupaj odrinemo na rob posode in do steklega prepražimo še riž. Dodamo na kockice narezane paradižnike in nasekljan peteršilj. Premešamo in dodamo malvazijo. Še malo premešamo, dodamo odgovarjajočo količino fonda in vsake toliko premešamo, da se riž skuha do ravno pravšnje mehkobe. Rižota ne sme biti pregosta, celo malce tekoča je lahko (z riževo sluzjo), da je ravnopravšnja.  Uživamo s kozarčkom ohlajene malvazije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar