nedelja, 13. avgust 2023

Hobotnica s krompirjem

Pravzaprav sva tokrat z Johnom pripravljala velikega lignja v solati, ker sem kupila zamrznjenega, ulovljenega nekje v perujskih vodah. Želela sem kupiti hobotnico, a v naglici sem iz hladilnika v trgovini vzela prvi paket s fotografijo velikih lovk in šele doma ugotovila, da gre za veliki ligenj. Te jedi sva se z Johnom lotila prvič, a vse do zadnje faze se še nisva odločila, če jo bova pripravila tako kot Johnova mama (v pečici) ali kot smo jo že večkrat jedli na Silbi v konobi Vila Velebita. Tokrat sva jo dokončala s krompirjem v solati.




Za 2 osebi

600 g zamrznjene hobotnice (lahko tudi več ali manj, odvisno kakšno razmerje s krompirjem si želimo)

4 krompirji

3 stroki česna

nekaj peteršilja

sol

poper

oljčno olje

kis

Teorij o kuhanju hobotnice je veliko, midva sva ubrala to pot. V vrelo vodo sva dela zamrznjeno hobotnico. Tudi če jo kupite svežo, ali jo ulovite sami, jo morate za nekaj dni zamrzniti. Tako se bo zmehčala samodejno in ne bo potrebe po tolčenju lovk. Vode naj bo toliko, da hobotnico prekrijemo. V tej fazi še ne solimo, jed bomo posolili na koncu. V vodo denemo plutovinast zamašek, spletni viri namreč pravijo, da bo tako mehkejša. Dodala sva še vejico rožmarina in dva lovorjeva lista. Hobotnico kuhamo 45 – 60 minut, kuhana je, ko jo z vilicami prebodemo v mehko. Potem jo odcedimo in še očistimo preostale kože in priseskov ter narežemo na primerno velike koščke. Medtem skuhamo še krompir, ki smo ga prej narezali na kockice, velike na približno centimetrske do dva velike kockice. Midva sva zajela nekaj hobotničine vode in ga skuhala v njej. Pazimo, da se ne razkuha, da bo tudi v solati ohranil svojo obliko. V skledi zamešamo še tople koščke hobotnice in krompirja, nasekljana česen in peteršilj, oljčno olje, sveže mlet poper in sol. Dodamo tudi kisa po okusu. Za zraven si nalijemo kozarček malvazije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar