V hrvaški Istri ji sicer rečejo fritaja, no potem bi najbrž morala
napisati še »sa šparugom i istarskim pršutom«. Zraven pa bi morala
ponuditi »Istarski teran«. Ravno zdaj so namreč aktualna evropska prerekanja o
tem, ali lahko Istrijani teran prodajajo
kot svojo blagovno znamko, ker je Slovenija zaščitila vino teran. Včeraj sem v
Glasu Istre prebrala, da naj bi bila trta v Sloveniji za to vrsto vina refošk,
v hrvaški Istri pa imajo trte terana. S pršutom se je sicer za Hrvate dobro
izteklo, oktobra letos so se s Slovenci dogovorili, da lahko pršut prodajajo
pod zaščitenim nazivom Istarski pršut/Istrski pršut. Sicer ima naša skupna
unija, ob siceršnjem deklariranem odprtem trgu, kar nekaj tovrstnih ovir, ki
ščitijo nekatere.
Pršut v spodnji frtalji je kraški, verjetno iz
madžarskih zabatkov, šparglji hrvaški (ti so zagotovo hrvaški, ker jih je
soseda nabirala v svojih gozdovih), olivno olje hrvaško (ker je bilo kupljeno v
oljarni v Vodnjanu, kjer ne polnijo steklenic s španskim), jajčka so bila
slovenska iz proste reje, teran, ki je bil postrežen poleg, pa je bil iz
hrvaške Istre in mu kot takemu najbrž lahko legalno rečemo le rdeče vino.
olivno olje
šparglji (najboljši so divji)
rezina pršuta na osebo
belo vino
2 jajčki na osebo
sol
poper
belo vino ali voda
Divje šparglje narežemo na centimetrske koščke, le
mehke vršičke pustimo nekoliko daljše. Na hladno olivno olje denemo najprej
narezana stebelca in zalijemo z malo belega vina ali vode. Popopramo. Kuhljamo
kakšnih pet minut, dodamo narezan pršut, nato naj se kuha še pet minut, toliko
da tekočina povre. Potem dodamo še vršičke in premešamo. Kuhinjo nam je med tem
že objel čudovit vonj po kuhanju špargljev in pršuta. Vmešamo še s soljo
razžvrkljana jajčka. Premešamo in pazimo, da se jajčka ne zapečejo
povsem. Zraven bel primorski kruh. In čaša terana. Zaradi pršuta.
Ni komentarjev:
Objavite komentar