nedelja, 14. december 2014

Frtalja s šparglji in pršutom

V hrvaški Istri ji sicer rečejo fritaja, no potem bi najbrž morala napisati še »sa šparugom i istarskim pršutom«. Zraven pa bi morala ponuditi »Istarski teran«. Ravno zdaj so namreč aktualna evropska prerekanja o tem, ali lahko Istrijani  teran prodajajo kot svojo blagovno znamko, ker je Slovenija zaščitila vino teran. Včeraj sem v Glasu Istre prebrala, da naj bi bila trta v Sloveniji za to vrsto vina refošk, v hrvaški Istri pa imajo trte terana. S pršutom se je sicer za Hrvate dobro izteklo, oktobra letos so se s Slovenci dogovorili, da lahko pršut prodajajo pod zaščitenim nazivom Istarski pršut/Istrski pršut. Sicer ima naša skupna unija, ob siceršnjem deklariranem odprtem trgu, kar nekaj tovrstnih ovir, ki ščitijo nekatere.
Pršut v spodnji frtalji je kraški, verjetno iz madžarskih zabatkov, šparglji hrvaški (ti so zagotovo hrvaški, ker jih je soseda nabirala v svojih gozdovih), olivno olje hrvaško (ker je bilo kupljeno v oljarni v Vodnjanu, kjer ne polnijo steklenic s španskim), jajčka so bila slovenska iz proste reje, teran, ki je bil postrežen poleg, pa je bil iz hrvaške Istre in mu kot takemu najbrž lahko legalno rečemo le rdeče vino.


olivno olje
šparglji (najboljši so divji)
rezina pršuta na osebo
belo vino
2 jajčki na osebo
sol
poper
belo vino ali voda

Divje šparglje narežemo na centimetrske koščke, le mehke vršičke pustimo nekoliko daljše. Na hladno olivno olje denemo najprej narezana stebelca in zalijemo z malo belega vina ali vode. Popopramo. Kuhljamo kakšnih pet minut, dodamo narezan pršut, nato naj se kuha še pet minut, toliko da tekočina povre. Potem dodamo še vršičke in premešamo. Kuhinjo nam je med tem že objel čudovit vonj po kuhanju špargljev in pršuta. Vmešamo še s soljo  razžvrkljana jajčka. Premešamo in pazimo, da se jajčka ne zapečejo povsem. Zraven bel primorski kruh. In čaša terana. Zaradi pršuta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar