sobota, 9. julij 2016

Rižota s piščancem in brezovimi gobani

Tokrat je bi kuhar spet John. Ne samo, da je bil kuhar, tudi gobe je nabral v gozdu. O načinu priprave nabranih gob se mu je misel porodila najbrž že nekje po stikanju po podrastju gozda. Ob brezovih gobanih si je zamislil piščanca, pa smo ročno odhiteli v bližnjo mesnico, kjer imajo še domače piščance. Ne tistih, ki imajo meni neprijeten vonj med kuho, ampak takšnih s pravim okusom in vonjem.

Brezove gobane smo prejšnji večer poblanširali z malo kisa, da ne bi počrneli. Pa so kljub temu. Med brezovčki sta bili še dve golobici. Poblanširane gobe smo zamrznili, da so v boljši kondiciji dočakale kuho.


oljčno olje
čebula
česen
malo svežih čilijev ali praška
gobani, lahko tudi jurčki
belo piščančje meso
peteršilj
sol
poper
lahko tudi malo svežega šetraja, origana, če ju imamo pri roki
lovorov list ali dva
70 g riža po osebi
malo masla
Na še hladno oljčno olje denemo nasekljano čebulo in jo steklasto prepražimo. Če imamo svež čili, ga nasekljanega popražimo poleg. Dodamo na tanjše kose narezan piščančji file in na lističe narezan česen. Dodamo še gobe in začimbe. Malo prepražimo, a pazimo, da ne porjavi. Prepraženo umaknemo na del ponve. Na praznem delu ponve riž steklasto prepražimo. Vse skupaj zmešamo in zalijemo s primerno količino vode (razmerje volumna riž – voda je običajno 1 proti 2). Posolimo in popopramo. Pokrito kuhamo, dokler se riž ravno prav ne zmehča, vmešamo še kosem masla in ponudimo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar