sreda, 27. junij 2018

Jabolčni štrudelj od Johnove mame


V tem blogu najdete že kar nekaj različic štrudljev, a ne še tistega od Johnove mame, ki je, tako John, najboljši. Danes sem imela tečaj z njo – skupaj sva pripravili jabolčni štrudelj.



Testo
500 g gladke moke
približno 4 dcl tople vode
4 žlice olja
2 žlički kisa
ščepec soli
Fila
2 kg jabolk
100 g rozin
0,5 dcl ruma
2 vanilij sladkorja
sok 2 limon
cimet
Ostalo
krušne drobtine
150 g plazma ali drugih polnozrnatih piškotov
150 g masla
oljčno olje
moka za pripravo

V toplo vodo vmešamo 2 žlički kisa. Zamesimo testo iz gladke moke, olja, vode (na začetku je vlijemo nekoliko manj, potem jo dodajamo po potrebi) s ščepcem soli. Testo dobro zamesimo, med mesenjem ga mečemo v desko in potem spet mesimo, dokler ne dobimo testa, svilnatega na otip. Oblikujemo 2 hlebčka, ju naoljimo in spravimo v hladilnik, zavita v prozorno folijo za živila za 2 uri.
Rozine namočimo v rumu.

Za filo naribamo jabolka in jih zmešamo z limoninim sokom, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Vmešamo še rozine, ki so bile namočene v rumu (skupaj z rumom).

Polnozrnate kekse drobno zmeljemo.

V ponvici v olju razpustimo maslo in svetlo prepražimo drobtine.

Mizo pogrnemo s prtom ali rjuho (ki ju ni škoda). Prt potresemo z gladko moko. Hlebček najprej razvaljamo, nato testo vlečemo pri robovih, lahko ga še raztegnemo tako, da z rokami sežemo podenj. Dobiti moramo pravokotnik dolžine dveh pladnjev. Polovico najprej namažemo s polovico drobtin, ki smo jih razpustili v maslu in olju. Nadevamo pol file, nato potresemo z drobno zmletimi polnozrnatimi piškoti in še s krušnimi drobtinami. Štrudelj začnemo zavijati na namazani polovici. Zavijamo tako, da dvignemo prt, tako da se v bistvu zavija sam. Johnova mama ga zavije bolj na trdno in na polovici prereže z majhnim krožnikom, tako, da se na prerezanem delu nekoliko stisne. Zavitka preložimo v pladenj, ki smo ga namazali z maslom in potresli  z drobno mletimi plazma piškoti. Enako naredimo z drugim hlebčkom testa in polovico preostalih sestavin.

Štrudelj denemo v ogreto pečico na 210 stopinj, skupaj ga pečemo 1 uro. Po petnajstih minutah peke, zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj. 10 minut pred koncem peke štrudelj namažemo s hladno vodo (s čopičem).

Ni komentarjev:

Objavite komentar