V tem blogu najdete že kar nekaj različic
štrudljev, a ne še tistega od Johnove mame, ki je, tako John, najboljši. Danes
sem imela tečaj z njo – skupaj sva pripravili jabolčni štrudelj.
Testo
500 g gladke moke
približno 4 dcl tople vode
4 žlice olja
2 žlički kisa
ščepec soli
Fila
2 kg jabolk
100 g rozin
0,5 dcl ruma
2 vanilij sladkorja
sok 2 limon
cimet
Ostalo
krušne drobtine
150 g plazma ali drugih polnozrnatih piškotov
150 g masla
oljčno olje
moka za pripravo
V toplo vodo vmešamo 2 žlički kisa. Zamesimo testo
iz gladke moke, olja, vode (na začetku je vlijemo nekoliko manj, potem jo
dodajamo po potrebi) s ščepcem soli. Testo dobro zamesimo, med mesenjem ga
mečemo v desko in potem spet mesimo, dokler ne dobimo testa, svilnatega na
otip. Oblikujemo 2 hlebčka, ju naoljimo in spravimo v hladilnik, zavita v
prozorno folijo za živila za 2 uri.
Rozine namočimo v rumu.
Za filo naribamo jabolka in jih zmešamo z limoninim
sokom, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Vmešamo še rozine, ki so bile namočene
v rumu (skupaj z rumom).
Polnozrnate kekse drobno zmeljemo.
V ponvici v olju razpustimo maslo in svetlo prepražimo
drobtine.
Mizo pogrnemo s prtom ali rjuho (ki ju ni škoda).
Prt potresemo z gladko moko. Hlebček najprej razvaljamo, nato testo vlečemo pri
robovih, lahko ga še raztegnemo tako, da z rokami sežemo podenj. Dobiti moramo
pravokotnik dolžine dveh pladnjev. Polovico najprej namažemo s polovico drobtin,
ki smo jih razpustili v maslu in olju. Nadevamo pol file, nato potresemo z
drobno zmletimi polnozrnatimi piškoti in še s krušnimi drobtinami. Štrudelj
začnemo zavijati na namazani polovici. Zavijamo tako, da dvignemo prt, tako da
se v bistvu zavija sam. Johnova mama ga zavije bolj na trdno in na polovici
prereže z majhnim krožnikom, tako, da se na prerezanem delu nekoliko stisne. Zavitka
preložimo v pladenj, ki smo ga namazali z maslom in potresli z drobno mletimi plazma piškoti. Enako
naredimo z drugim hlebčkom testa in polovico preostalih sestavin.
Štrudelj denemo v ogreto pečico na 210 stopinj,
skupaj ga pečemo 1 uro. Po petnajstih minutah peke, zmanjšamo temperaturo na
180 stopinj. 10 minut pred koncem peke štrudelj namažemo s hladno vodo (s
čopičem).
Ni komentarjev:
Objavite komentar