nedelja, 10. junij 2018

Palačinke z vrha

Pravzaprav gre za prav posebne palačinke, z vrha pa se imenujejo zato, ker je recept povzet po tistem Martine Breznik, ki je bil objavljen v izjemni kuharski knjigi Najboljše z vrha. Tam se imenujejo »drugačne palačinke z jagodami in melisinim pestom«. V tej knjigi so jedi primerne za ljudi z diabetesom, zato je v receptu eritritol. Seveda ga lahko nadomestite z navadnim sladkorjem.

Generično jed je ob posebni priložnosti pripravila Eržebet v navdihujočem okolju, sladica je bila zares izjemna.



Za maso za palačinke
80 g pirine ali polnozrnate moke
80 g temnega kakava
2 jajci
200 ml mleka
2 žlički maka
Za jagodno kremo
200 ml smetane
100 g maskarponeja
1 rumenjak
eritritol (ali sladkor) po okusu
strok vanilje
5 g želatine
1 velika pest jagod
Za melisin pesto
1 pest melise
80 g pinjol
sok ½ limone
eritritol (ali sladkor) po okusu

Palačinke. V presejano moko in kakav vlijemo polovico mleka, dodamo jajci in vse dobro razžvrkljamo. Nato dodamo preostalo tekočino ter mak. Na omaščeni ogreti ponvi spečemo tanke palačinke.

Jagodna krema. Če imamo želatino v prahu, jo namočimo v vodo in damo na rhlo toploto, da se raztali. Smetano stepemo, dodamo maskarpone, vaniljev strok, rumenjak ter po želji tudi eritritol in raztopljeno želatino ter vse dobro premešamo. V maso dodamo na koščke narezane jagode in postavimo na hladno, da se krema strdi.

Palačinke namažemo z jagodno kremo in jih zvijemo v rolice in nato v prozorno živilsko folijo ter postavimo na hladno za dve uri.

Nekaj jagod spasiramo v tekočo kremo.

Melisin pesto. Meliso na grobo sesekljamo in pokapljamo z limonovim sokom, da ne osidira in ostane lepe barve. Dodamo pinjole in vse skupaj zmešamo v mešalniku, da dobimo gladko zmes, s katero okrasimo palačinke.



Ni komentarjev:

Objavite komentar