nedelja, 10. junij 2018

Chocolate – caramel tart

Prijateljica Melimelum se tokrat ni ubadala s kutinami. Ob posebni priložnosti je pripravila pito po receptu njene hčere, ki je trenutno v Novi Zelandiji (pa ni Tereza). Pita je bila izjemna, pika na i so bila zrnca soli (cum grano salis).





Za pekač premera 25 do 28 cm
Testo
180 g moke
35 g kakava
150 g masla
70 g sladkorja
2 rumenjaka
2,5 ml vanilje
180 o
Karamela
300 g sladkorja
90 ml vode
2 g soli
90 g masla
105 ml sladke smetane
Ganache
125 ml smetane
115 g temne jedilne čokolade
Posip
solni cvet
V mešalcu zmešamo suhe sestavine in maslo, da nastanejo drobne drobtine. Dodamo rumenjaka in
vaniljo (po potrebi še žlico hladnega mleka), da se testo sprime v kepo.

Testo razmažemo po pekaču in damo v hladilnik za 30 min. Potem pečemo 15 min pri temperaturi 180 stopinj.
Sladkor, vodo in sol segrevamo na štedilniku toliko časa, da nastane tekoča karamelna zmes. Posodo
odstavimo s štedilnika ter z metlico vmešamo maslo in sladko smetano. Ko se zmes nekoliko ohladi, jo zlijemo na pečeno testo in postavimo na hladno, da se strdi.

Smetano segrejemo, da zavre, odstavimo s štedilnika in vmešamo na koščke nalomljeno čokolado, da
nastane enakomerna zmes. Nekoliko ohlajeno prelijemo čez karamelo in postavimo v hladilnik.

Preden postrežemo, narahlo potreseš s solnim cvetom.

Ni komentarjev:

Objavite komentar