Recept
sem našla v sredozemski kuharici pod imenom Italijanski
piškoti. V bistvu gre za Cantuccine, le da ima ta različica v testu tudi
koruzni zdrob, kar daje piškotom dodaten raskav občutek. Pekla sem jih že pred
leti, še pred pisanjem tega bloga in že dolgo sem se pripravljala, da jih
spečem ponovno in delim z blogom. Takrat pred časi je bilo v Sloveniji še težko
dobiti neslane pistacije, danes je to precej lažja naloga. Se jih najde, pa
čeprav še z lupinico.
50 g zmehčanega masla
100 g
sladkorja v prahu
175 g
moke
3
žličke pecilnega praška
¼
žličke soli
1
žlička zmletih koriandrovih semen
drobno
naribana lupina 1 limone
50 g
koruznega zdroba
1
rahlo raztepeno jajce
2
žlički konjaka ali pomarančnega likerja
50 g
neolupljenih mandljev
50 g
pistacij
Maslo
in sladkor penasto umešamo. Dodamo presejano moko, pecilni prašek, sol in
koriander, nato še limonino lupino, koruzni zdrob, jajce in liker. Vse skupaj
zmešamo v mehko testo.. Primešamo še mandlje in pistacije. Iz testa na pekaču,
obloženem s peki papirjem oblikujemo dve štruci, širine 6 centimetrov. Pečemo
ju približno 30 minut pri 160 stopinjah, da narasteta in se nekoliko strdita.
Vzamemo ju iz pečice, ohladimo in poševno narežemo na rezine. Položimo jih
nazaj na pekač in pečemo še približno 10 minut, da se hrustljavo zapečejo.
Najboljše
so za poobedek z italijanskim desertnim vinom Vino Santo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar