ponedeljek, 28. september 2020

Cantuccini s koruznim zdrobom

Recept sem našla v sredozemski kuharici pod imenom Italijanski piškoti. V bistvu gre za Cantuccine, le da ima ta različica v testu tudi koruzni zdrob, kar daje piškotom dodaten raskav občutek. Pekla sem jih že pred leti, še pred pisanjem tega bloga in že dolgo sem se pripravljala, da jih spečem ponovno in delim z blogom. Takrat pred časi je bilo v Sloveniji še težko dobiti neslane pistacije, danes je to precej lažja naloga. Se jih najde, pa čeprav še z lupinico.



50 g zmehčanega masla

100 g sladkorja v prahu

175 g moke

3 žličke pecilnega praška

¼ žličke soli

1 žlička zmletih koriandrovih semen

drobno naribana lupina 1 limone

50 g koruznega zdroba

1 rahlo raztepeno jajce

2 žlički konjaka ali pomarančnega likerja

50 g neolupljenih mandljev

50 g pistacij

Maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo presejano moko, pecilni prašek, sol in koriander, nato še limonino lupino, koruzni zdrob, jajce in liker. Vse skupaj zmešamo v mehko testo.. Primešamo še mandlje in pistacije. Iz testa na pekaču, obloženem s peki papirjem oblikujemo dve štruci, širine 6 centimetrov. Pečemo ju približno 30 minut pri 160 stopinjah, da narasteta in se nekoliko strdita. Vzamemo ju iz pečice, ohladimo in poševno narežemo na rezine. Položimo jih nazaj na pekač in pečemo še približno 10 minut, da se hrustljavo zapečejo.

Najboljše so za poobedek z italijanskim desertnim vinom Vino Santo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar