Doma smo vedno delali tiste iz krompirjevega testa, če se prav spominjam sem takšne s skuto prvič jedla na dalmatinskem otoku, ko smo si s prijatelji delili nastanitev v hiši in imeli skupno kuhinjo. Šele zadnjič, ko sem imela veliko sliv, sem se spomnila, da bi se enkrat spoprijela tudi s tem izzivom. Recept sem našla na spletu, količine sem prilagodila 16 slivam. Po Johnovem nasvetu sem v vsako slivo dela še žličko domače slivove marmelade. Kot vedno je dodal piko na i.
Testo
500 g skute
100 g masla
166 g pšeničnega zdroba
166 g moke
2 jajci
sol
Nadev
12 sliv
Zabela
50 g masla
oljčno olje
drobtine
kristalni sladkor
Za testo pretlačimo skuto,
dodamo moko, pšenični zdrob, jajci, stopljeno maslo in ščepec soli. Iz sestavin
zgnetemo testo, oblikujemo v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in pustimo počivati
30 minut. Slive očistimo, na pol razpolovimo in izkoščičimo.
Spočito testo stresemo na pomokano delovno
površino in ga oblikujemo
ga v debel svaljek. Iz tega z nožem režemo debelejša kolesca, ki jih s prsti sploščimo in v vsakega
položimo po eno slivo,
polnjeno z marmelado. Testo ovijemo okoli sliv in ga oblikujemo v cmoke tako,
da je sliva nepredušno zaprta. Povaljamo jih v moki, vložimo v krop in
pokrite počasi kuhamo 8 minut.
V ponvici razpustimo maslo in oljčno olje za zabelo, na katerem svetlo prepražimo drobtine.
Kuhane cmoke previdno poberemo iz kropa,
jih posujemo z drobtinami, cimetom in kristalnim sladkorjem.
Ni komentarjev:
Objavite komentar