ponedeljek, 28. september 2020

Slivovi cmoki iz skutnega testa

Doma smo vedno delali tiste iz krompirjevega testa, če se prav spominjam sem takšne s skuto prvič jedla na dalmatinskem otoku, ko smo si s prijatelji delili nastanitev v hiši in imeli skupno kuhinjo. Šele zadnjič, ko sem imela veliko sliv, sem se spomnila, da bi se enkrat spoprijela tudi s tem izzivom. Recept sem našla na spletu, količine sem prilagodila 16 slivam. Po Johnovem nasvetu sem v vsako slivo dela še žličko domače slivove marmelade. Kot vedno je dodal piko na i.




Testo

500 g skute

100 g masla

166 g pšeničnega zdroba

166 g moke

2 jajci

sol

Nadev

12 sliv

Zabela

50 g masla

oljčno olje

drobtine

kristalni sladkor

Za testo pretlačimo skuto, dodamo moko, pšenični zdrob, jajci, stopljeno maslo in ščepec soli. Iz sestavin zgnetemo testo, oblikujemo v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut. Slive očistimo, na pol razpolovimo in izkoščičimo.

Spočito testo stresemo na pomokano delovno površino in ga oblikujemo ga v debel svaljek. Iz tega z nožem režemo debelejša kolesca, ki jih s prsti sploščimo in v vsakega položimo po eno slivo, polnjeno z marmelado. Testo ovijemo okoli sliv in ga oblikujemo v cmoke tako, da je sliva nepredušno zaprta. Povaljamo jih v moki, vložimo v krop in pokrite počasi kuhamo 8 minut.
V ponvici razpustimo maslo in oljčno olje za zabelo, na katerem svetlo prepra
žimo drobtine.

Kuhane cmoke previdno poberemo iz kropa, jih posujemo z drobtinami, cimetom in kristalnim sladkorjem.




Ni komentarjev:

Objavite komentar