ponedeljek, 28. september 2020

Losos v listnatem testu

Kar nekaj receptov sem pregledala na spletu, da bi našla bolj preprostega, brez odvečnih nadevov. Tako sem se na koncu odločila, da ga mariniram v koromačevih listih, v nadev pa dodam še nekaj mlade špinače. Celo John, ki je skeptično pogledoval v kuhinjo je bil izjemno zadovoljen z mojim lososom Wellington.

Listnato testo je najbolj enostavno kupiti – tisto razvaljano, ki je zavito v peki papir. Kar se tiče fileja lososa, se mi najbolj obnese sveže pakiran iz Hoferja – ravno prav velik je za dva.



Za 2 osebi

listnato testo

300 g lososa

nasekljani listi koromača

mlada špinača

malo naribane lupinice bio limon

2 žlički sladkorja, sol

razžvrkljano jajce

Lososa z vseh strani obložimo s sladkorjem, ščepom soli (ni nujno), malo nastrgane limonine lupinice in lističi koromača ter pustimo, da vpija okuse kakšno uro ali dve. Listnato testo razpremo, nanj položimo lističe mlade špinače in nanje obloženega lososa. Testo zapognemo okoli lososa tako, da dobro tesni. Na delih, kjer ga stisnemo skupaj, ga zalepimo z razžvrkljanim jajcem. Lososa v testu denemo v pekač, obložen s peki papirjem in ga premažemo z jajcem. Denemo ga v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo pol ure. Jaz sem ga pekla v glinenem pekaču in večino časa je bil prekrit z alu folijo (samo položena folija, tako da diha). Tako se je pekel 45 minut (glina malo počasneje prevaja toploto, folija skrbi zato, da nam testo ne počrni).

Postregla sem ga s koromačevim krompirjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar