Croissants. No pa sem se jih enkrat lotila tudi sama. Vedno sem se
obotavljala, ker sem pričakovala precej zapleten postopek priprave. Tokrat sem
se odločila za pristop k pripravi, ker sem imela doma presežke masla, ki sem ga
kupila za novoletne piškote, a so se načrti za peko zaradi drugih nenadejanih
obveznosti izjalovili. Postopek priprave ni bil tako zapleten, kot sem
predpostavljala recept sem skombinirala iz Odprte kuhinje in neke francoskespletne strani. V tem blogu je že recept za francoske rogljičke po receptu Julie Child, pa tudi tiste iz pirine moke, ki jih je pripravila
mlajša hči.
500 g moke (½ gladke, ½ ostre)
2 dl mleka
2 žlici sladke smetane
2 žlici oljčnega olja
1 paket suhega kvasa
2 žlički soli
4 žlice sladkorja
*
250 g masla
Iz vseh sestavin, razen masla, umesimo kvašeno testo,
ki ga nato vzhajamo kakšno uro.
Maslo sobne temperature razporedimo po prozorni
foliji za živila v pravokotnik cca 15 x 20 cm. Folijo prepognemo preko masla in
ga nekoliko razvaljamo, da dobimo kompakten pravokotnik debeline cca 0,5 cm in
ga denemo v hladilnik.
Testo razvaljamo na velik kvadrat. V sredino
diagonalno položimo maslo, ki smo ga vzeli iz hladilnika (ne pozabimo
odstraniti folijeJ).
Vogale testa prepognemo preko masla tako, da se kvadrat zapre s testom. Obrnemo
ga, da so robovi spodaj in razvaljamo v dolg pravokotnik. Testo 2x prepognemo
in ga denemo za 15 minut v hladilnik. Testo še enkrat razvaljamo v dolg
pravokotnik in še enkrat prepognemo po tretjinah ter ga zopet denemo v
hladilnik za 15 minut. Nato testo razvaljamo, z nožem razrežemo na dolge
trikotnike, ki jih potem zvijemo v rogljičke. Tako pripravljene rogljičke še 10 minut vzhajamo na pekaču, nato jih
pečemo na 180 stopinjah, dokler se zlato ne obarvajo.
Lahko pa jih tudi zamrznemo, nespečene ali spečene,
tudi da so pri roki za zajtrke v prihodnjih dneh. Nespečene damo iz
zamrzovalnika na predvečer peke, spečene pa odmrznemo v mikrovalovki ali/in
pečici.
Ni komentarjev:
Objavite komentar