Se je zgodilo, da smo se nekega nedeljskega večera
vrnili domov in v kuhinji na mizi so nas čakali dehteči masleni rogljički iz
pirine moke. Kuharska strast je namreč zagrabila tudi mlajšo hčero. In to ne navadna,
ampak tista za zdravo kuhinjo. Bio, domače, polnozrnato, zelenjavno, sadno,
občasno tudi zdravo mesno. In tokrat se je lotila tako zahtevnega opravila, kot
je priprava maslenih rogljičkov. Nenehnega prepogibanja in hlajenja in spet
prepogibanja in merjenja centimetrov razvaljanega testa. Gotovo je natančno
izmerila vsak centimeter v receptu, kajti v nedeljo zvečer je na kuhinjski mizi
ležalo tudi štiridesetcentimetrsko šolsko ravnilo iz zelenkaste prozorne
plastike. Rogljički so dehteče vabili in privabili. Odlični so, zato vam nikakor
ne bo žal, če se lotite na videz zahtevnega prepogibanja in merjenja.
250 ml mleka
30 g kvasa
40 g sladkorja
300 g pirine moke
100 g polnovredne pirine moke
2 čajni žlički soli
300 g mrzlega masla
1 jajce
Zmešamo mleko, sladkor in kvas in pustimo stati približno
pet minut. Dodamo moko in sol ter počasi mešamo kakšnih pet minut. Nato testo
gnetemo še z rokami dve minuti. Testo zavijemo v folijo za živila in ga za eno
uro denemo na počitek v hladilnik. Maslo denemo med dva kosa folije in ga
zvaljamo v pravokotnik velikosti 20 x 12 cm. Testo zvaljamo na velikost 40 x 20
cm. Razvaljano maslo položimo na sredino polovice testa ter drugo polovico
testa prepognemo čezenj. Dobljeno zloženko zvaljamo na velikost 38 x 25 cm ter
ga prepognemo na tri dele, kot papir za pismo. Prepognjeno testo zavijemo v
folijo in ga denemo v hladilnik preko noči. Zjutraj ponovimo zadnje valjanje in
zlaganje na tri dele in testo denemo v hladilnik še za dodatno uro. Testo nato
zvaljamo na 63 x 38 cm in 6 mm debeline. Iz testa izrežemo trikotnike iz
katerih zvijemo rogljičke. Počivajo naj uro do dve, nato jih pečemo pri 200
stopinjah 20 – 25 minut. Na dno pečice položimo pekač napolnjen z vodo, tako da
se bodo rogljički pekli v parnem okolju.
Ni komentarjev:
Objavite komentar