nedelja, 22. februar 2015

Croissants

Naredila jih je moja mlajša hči po receptu iz knjige legendarne Julie Child. Hči nasploh rada kuha in peče, knjigo pa si je zaželela od dobrega moža s severa. Natančen recept z uvodom in vsemi grafičnimi upodobitvami prepogibanja testa lahko najdete v drugem delu te knjige na strani 96. To pišem zato, ker je postopek čisto predolgo napisan, da bi ga prepisovala v tale blog. Spodaj vam ponujam zapis recepta v povzetku. Količine sestavin pa so seveda enake tistim v Julijinem originalnem receptu.
Še to naj vam izdam. Tile rogljički na sliki so izdelani iz mešanice kamutove in pirine bele moke. Zato imajo še nekoliko bolj poseben okus.


kvasec
9 g svežega kvasa (ali 1 ¼ čajne žličke suhega)
3 žlice tople vode
1 čajna žlička sladkorja
testo
210 g moke
2 žlički sladkorja
1 ½ žličke soli
160 ml toplega mleka
2 žlici olja
maslo
110 – 200 g masla

Zmešamo vodo, sladkor in kvas in pustimo stati približno pet minut. Dodamo moko, sol, sladkor, mleko in olje ter počasi mešamo kakšnih pet minut. Nato testo gnetemo še z rokami dve minuti. Testo zavijemo v folijo za živila in ga za eno uro denemo na počitek v hladilnik. Maslo denemo med dva kosa folije in ga zvaljamo v pravokotnik velikosti 20 x 12 cm. Testo zvaljamo na velikost 40 x 20 cm. Razvaljano maslo položimo na sredino polovice testa ter drugo polovico testa prepognemo čezenj. Dobljeno zloženko zvaljamo na velikost 38 x 25 cm ter ga prepognemo na tri dele, kot papir za pismo. Prepognjeno testo zavijemo v folijo in ga denemo v hladilnik preko noči. Zjutraj ponovimo zadnje valjanje in zlaganje na tri dele in testo denemo v hladilnik še za dodatno uro. Testo nato zvaljamo na 63 x 38 cm in 6 mm debeline. Iz testa izrežemo trikotnike iz katerih zvijemo rogljičke. Počivajo naj uro do dve, nato jih pečemo pri 200 stopinjah 20 – 25 minut. Na dno pečice položimo pekač napolnjen z vodo, tako da se bodo rogljički pekli v parnem okolju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar