nedelja, 8. september 2013

Bolognese arabiata

Danes je imel John precej specifične želje. Špagete bolonjeze je rekel, ampak bolj pikantne. Bom zraven pivo. No, pa sem se lotila bolonjske omake, ampak tokrat brez korenčka, ki ji sicer daje značilen sladkast okus. Korenje je zamenjal čili (feferon), v omako pa sem namlela nekoliko več popra. Zato mi ne zamerite skovanke za ime jedi, ker je najbrž ne boste našli ne na kakšnem jedilniku, ne v kuharski knjigi. Predstavljate pa najbrž si, kaj naj bi pomenilo.


Za 4 osebe
400 g špagetov
oljčno olje
1 čebula
6 strokov česna
1 čili
30 dkg mletega mesa mlade govedi
lovor, rožmarin, origano, timijan, majaron, šetraj
peteršilj
sol, poper
1 dl belega vina
2 dl paradižnikove omake
4 kosmi masla
parmezan

Na oljčnem olju skupaj s čilijem, narezanim na kolobarčke, steklasto prepražimo čebulo. Dodamo na kolobarčke nasekljan česen in pražimo toliko, da za diši. Čebulo in česen umaknemo v kozici na stran in prepražimo še mleto govedino. Začinimo in premešamo. Zalijemo z belim vinom premešamo in dodamo še paradižnikovo omako. Kuhljamo kakšnih 20 minut. Medtem skuhamo špagete. Na odcejene špagete denemo kosem masla, omako in nariban parmezan. Moškim poleg sicer paše pivo, nežnejšemu spolu pa verjetno bolj kozarec merlota (antioksidanti).

Ni komentarjev:

Objavite komentar